Witamina D dla kobiet w ciąży

Ciąża to dla kobiety szczególny czas. Jej organizm potrzebuje wielu cennych substancji, przyczyniających się do prawidłowego rozwoju dziecka. Wśród nich wyróżnia się witamina D – niezbędny składnik diety kobiet w ciąży.

Witamina D

Pierwszą myślą, związaną z witaminą D są kości. Wszystko dlatego, że ta substancja bierze udział w gospodarce wapniowo-fosforanowej, odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowej struktury kości człowieka. Jest on prohormonem, co oznacza funkcję metaboliczną. Niedobór tej witaminy może przyczynić się do rozwoju osteoporozy, krzywicy czy innych problemów z układem kostnym. To kluczowy element prawidłowego rozwoju i wzrostu.

Niezbędny składnik dla kobiet w ciąży

Witamina D jest niezbędnym składnikiem diety kobiet w okresie ciąży. Przyszła mama musi zadbać o zdrowie dziecka i jego prawidłowy rozwój już w wieku prenatalnym. Unikanie promieniowania słonecznego może przyczynić się do niedoboru witaminy D w krwi, co przyczynia się do zaburzeń rozwojowych. Przyczyną jej braku u pań ciężarnych bywa nieodpowiednia suplementacja lub zbyt mała ilość spożywanych pokarmów, zawierających cenną witaminę. Dzienna dawka dla osób dorosłych nie jest wystarczająca przy ciąży, dlatego lekarze zalecają dodatkową suplementację od drugiego trymestru ciąży i właściwą dietę. Naturalną formą przyjmowania witaminy D jest także słońce, więc nie powinno się go unikać. Bogatym źródłem witaminy D są tłuste ryby takie jak łosoś, makrela czy śledź, żółtka jaj, grzyby oraz tran. ciążaTe produkty spożywcze powinny znaleźć się w diecie kobiety, spodziewającej się dziecka. Niedobór witaminy D w przypadku ciąży, niesie ze sobą ryzyko cukrzycy ciążowej czy bakteryjnego zapalenia pochwy. Cukrzyca może przyczynić się do drgawek u nowo narodzonego dziecka. Do wszystkiego dochodzą nieprawidłowości związane z układem kostnym malucha. Brak właściwej dawki witaminy może ujawnić się wraz ze wzrostem dziecka. Jednymi z objawów bywają defekty w uzębieniu, krzywica, cukrzyca nawet astma. Dziecko może być bardziej podatne na złamania kości, choroby nowotworowe, immunologiczne i problemy z sercem.

Skutki niedoboru witaminy D niosą ze sobą poważne dolegliwości i ryzyko wielu chorób. Dbając w trakcie ciąży o prawidłową dietę i suplementację niezbędnymi witaminami i minerałami, zapewniamy zdrowie nie tylko sobie, ale przede wszystkim dziecku. Witamina D jest nam potrzebna. Bez niej, organizm nie będzie się prawidłowo rozwijał i pracował. Zwracając uwagę na spożywane produkty i ich wartości, jesteśmy w stanie uchronić siebie oraz przyszłą pociechę przed poważnymi problemami zdrowotnymi.

Katarzyna Antos