witamina c

Odporność naszego organizmu bywa bardzo często poddawana różnym próbom. Nękają nas trudniejsze jesienno – zimowe okresy, a wiosna bywa kapryśna. Jeszcze ciężej mają osoby cierpiące na alergie, które zazwyczaj chorują częściej, dłużej i intensywniej, czemu dodatkowo towarzyszą zaostrzone reakcje alergiczne. Dla nich szczególne ważne staje się więc stałe wzmacnianie układu immunologicznego, który osłabiony jest już na wstępie alergią.

Odporność naszego organizmu bywa bardzo często poddawana różnym próbom. Nękają nas trudniejsze jesienno – zimowe okresy, a wiosna bywa kapryśna. Jeszcze ciężej mają osoby cierpiące na alergie, które zazwyczaj chorują częściej, dłużej i intensywniej, czemu dodatkowo towarzyszą zaostrzone reakcje alergiczne. Dla nich szczególne ważne staje się więc stałe wzmacnianie układu immunologicznego, który osłabiony jest już na wstępie alergią.

Dlaczego witamina C?

Jednym z kluczowych czynników wpływających na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego jest witamina C. Nasz organizm niestety jej nie wytwarza, musimy więc sami stale dbać o to, aby mu ją dostarczać. W przypadku osób cierpiących na alergie jest to szczególnie ważne. Jak pokazują amerykańskie badania opublikowane w 1999 roku w The American Journal of Clinical Nutrition to prawdopodobnie kwas askorbinowy jest naturalnym hamulcem dla histaminy – mediatora reakcji alergicznej, który uaktywnia się po zetknięciu z alergenem i podrażnia błony śluzowe jelit, nosa, oskrzeli płuc oraz tkankę skórną. Przyjmowanie bowiem 2 g witaminy C dziennie już po tygodniu pozwala obniżyć poziom histaminy we krwi o 40% (1). Wzmocni także organizm, aby sam skutecznie radził sobie z pierwszym atakiem bakterii lub wirusów, hamując ich dostęp do organizmu lub gdy już zachorujemy, aby przejść chorobę łagodniej i szybciej.

Niezwykle ważna jest forma podawania witaminy C. Po jej postać syntetyczną sięgajmy, gdy walczymy już z chorobą lub czujemy, że się zbliża. W przypadku długofalowego jej stosowania związanego z łagodzeniem objawów alergii, zapewniajmy ją sobie jednak w postaci naturalnej, która przyjmowana regularnie w odpowiednich dawkach, okazuje się być lepiej przyswajana niż jej syntetyczny odpowiednik.

Witamina C w naturalnej postaci występuje w wielu owocach i warzywach. W czołówce pod względem jej ilości jest dzika róża, czarna porzeczka i natka pietruszki. Należy więc zapewniać dużą ilość różnorodnych produktów bogatych w tę witaminę w codziennej diecie. Gdy jednak – ze względu na potrzeby organizmu – okaże się to niewystarczające, warto skorzystać z suplementacji witaminy w postaci naturalnej, czyli czystych 100% soków z owoców najbogatszych w witaminę C.

Dlaczego dzika róża?

W naszej szerokości geograficznej najwięcej witaminy C spośród wszystkich owoców i warzyw mają skromnie wyglądające owoce dzikiej róży. Zawierają one wręcz rekordowe jej ilości i pod tym względem daleko w tyle pozostawiają cytrynę. Mają bowiem jej trzydzieści razy więcej, ponadto dziesięć razy więcej niż czarna porzeczka i stukrotnie więcej niż jabłko.

Dzika róża jest najłatwiej dostępna w postaci soku, który – aby miał wartości prozdrowotne –  musi być czystym sokiem, powstałym w procesie tłoczenia owoców. Witamina C jest bardzo wrażliwa na temperaturę i światło, dlatego należy wybierać producentów, którzy zarówno w procesie produkcji, jak i sprzedaży dbają o to, aby dotarł do nas pełnowartościowy sok, bogaty w witaminę C.

Jednym z producentów naturalnego soku z dzikiej róży, także ekologicznego i niskosłodzonego, którego warto polecić jest Polska Róża . Firma ta oferuje sok w ciemnych butelkach, które chronią go przed utratą wartości odżywczych pod wpływem światła oraz – jako jedna z nielicznych na polskim rynku – gwarantuje co najmniej 450 mg witaminy C w 100 ml soku.

Sok z dzikiej róży sam w sobie jest dosyć kwaśny, tak więc osoby przyzwyczajone do smaków bardziej słodkich mogą pić go rozcieńczony wodą lub wybrać syrop niskosłodzony. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C pijąc go regularnie lub przez dłuższy czas, wspierać będziemy osłabiony alergią układ odpornościowy. To jednak nie koniec korzyści wynikających z picia soku z dzikiej róży. Ta wpływa bowiem także pozytywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego, kostno-szkieletowego, funkcjonowanie nerek i wątroby, działa antyoksydacyjnie oraz chroni wzrok.

  • (1) The American Journal of Clinical Nutrition, 69: 1086-1107.

Tekst partnera