Składniki

  • 1 banan
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej (ok. 1/2 szklanki)
  • 1 łyżka otrąb np. owsianych
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1/3-1/2 szklanki napoju ryżowego/mleka sojowego
  • szczypta soli

Opis wykonania

Banana rozgniatamy na gładką masę po czym dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego w razie potrzeby dodajemy mąki lub mleka/wody. Odstawiamy na 5-10 minut (placuszki wychodzą smaczniejsze) i smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni teflonowej lub na oleju z obydwu stron. Placuszki odwracamy dopiero wtedy kiedy z jednej strony pojawią się na nich pęcherzyki powietrza. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

REKLAMA

Ervisha

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here