Składniki

  • 120 g dobrej ciemnej czekolady
  • 50 – 100g cukru brązowego (można pominąć)
  • 200g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka sojowego

Opis wykonania

1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Do rondelka wlewamy mleko, wrzucamy połamaną czekoladę i ew. cukier i podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

2. Kiedy całość przestygnie przelewamy do miski po czym dodajemy, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy trzepaczką do połączenia się składników.

3. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej małej formy do pieczenia (jeśli chcemy możemy dodatkowo posypać je orzechami) i pieczemy w 190 stopniach przez ok. 30-40 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem).

4. Upieczone ciasto po paru minutach wyjmujemy z piekarnika i dopiero jak lekko przestygnie wyjmujemy z formy