roślina

Rośliny zachwycają nas swoim wyglądem. Lubimy ich otoczenie, ponieważ są naturalną dekoracją. Latem częściej spacerujemy, odwiedzamy parki i lasy, a tam możemy natknąć się na różne rośliny. Tojad mołdawski jest piękną, lecz trującą rośliną, na którą powinniśmy uważać. Co warto o niej wiedzieć?

Nie tylko Barszcz Sosnowskiego

Pamiętamy ubiegłoroczne wakacje, kiedy ostrzegano przed groźną rośliną – barszczem Sosnowskiego. Roślina sięgająca kilku metrów, imponująca ze względu na swój wygląd i wielkość, wydziela trujące opary. Samo zbliżenie się do niej to ryzyko oparzeń. Głośno było w mediach o przypadkach tego typu poparzeń skórnych. Ale nie tylko wspomniany barszcz  Sosnowskiego niesie ze sobą zagrożenie dla człowieka. Inną, także trującą rośliną jest tojad mołdawski, który zaobserwowano w naszym kraju. Co takiego powoduje roślina?

Tojad mołdawski – Aconitum moldavicum

Do niedawna w Polsce, wyróżniał się raczej tylko jeden gatunek tojadu – mocny. Tojad mołdawski zaobserwowano na niektórych terenach kraju, szczególnie w województwie lubelskim i Bieszczadach. Roślina jest atrakcyjna dla oczu. Charakteryzuje się kwiatostanami o fioletowej lub niebieskiej barwie, które kwitną od czerwca do sierpnia. Ciemnozielone liście są owłosione na brzegach. Tojad mołdawski należy do jaskrowatych. Spotkać możemy go także w Opolu czy Górach Świętokrzyskich. Lubi środowisko wilgotne i zalesione, więc w takich okolicach możemy go znaleźć. Mimo swojego piękna, roślina jest niezwykle groźna dla ludzkiego zdrowia. Lepiej trzymać się od niej z daleka.

Niebezpieczna akonityna

Tojad mołdawski zawiera akonitynę, dzięki czemu jest uznawany za jeden z najbardziej trujących gatunków, występujących w Polsce. Akonityna należy do alkaloidów. Obecna jest w łodydze, korzeniach i liściach tojadu. Związek chemiczny, jakim jest akonityna, bardzo szybko wchłania się przez skórę. Jej duża ilość może prowadzić do porażenia ośrodka oddechowego. Śmiertelna dawka wynosi zaledwie 2 gramy wyciągu roślinnego. Trucizna wywołuje pobudzenie organizmu. Jest groźna dla skóry, jeśli potrzemy nią ciało oraz bardzo niebezpieczna dla zdrowia, w momencie jej zjedzenia.

tojad mołdawskiDawniej tojad był wykorzystywany jako lek lub trucizna. Roślinny wyciąg służył bowiem do zatruwania strzał. Obecnie nie wykorzystuje się go w medycynie. Tojad mołdawski jest jedną z najbardziej trujących roślin w całej Europie. Lepiej nie zrywać jego atrakcyjnych kwiatów, tym bardziej, że roślina i tak jest chroniona. Wszystkie rodzaje tojadu są niebezpieczne, ale nie w takim stopniu jak barszcz Sosnowskiego, który wydziela trujące opary. Pozostaje nam podziwiać z daleka piękno natury, dla własnego bezpieczeństwa i zdrowia.

Katarzyna Antos