pączki

Wraz z końcem karnawału nadchodzi Tłusty Czwartek, czyli dzień dla wszystkich miłośników łakoci. Jego nieodłącznym elementem są pączki, które mogą mieć różnego rodzaju nadzienie. W przypadku alergików, słodkie wnętrze może okazać się niebezpieczne.

Tłusty Czwartek

Ostatni czwartek karnawału przypada w 2016 roku na 4 lutego. To właśnie na ten dzień czekają łakomczuchy. W cukierniach nie brakuje wtedy pysznych, choć niezdrowych pączków. W tym wyjątkowym okresie piecze, a właściwie smaży się najwięcej pączków. Obecnie produkuje się słodkie pączki, z przeróżnymi nadzieniami. Najbardziej popularne i lubiane są te z różaną konfiturą, koniecznie polane lukrem. W Tłusty Czwartek i cały okres karnawału, na stołach królują także faworki, które przygotowuje się z półfrancuskiego ciasta i także smaży na głębokim tłuszczu.

Owocowe konfitury a alergia

Pączki nadziewane są zazwyczaj marmoladą lub konfiturą z róży, wiśni, malin czy innych owoców. Same owoce są alergenami, więc mogą wywołać reakcje uczuleniowe. Do tego dochodzą wszelkie substancje słodzące, dodatki konserwujące i wzmacniacze smaku. Nadzienie jest pyszne, ale często zwiera konserwanty, które także mogą zostać powodem alergii. W przypadku uczulenia na sztuczne substancje czy owoce, możemy wybrać pączki bez nadzienia lub z innymi dodatkami.

Gluten – potencjalny alergen

Słodkie wypieki na Tłusty Czwartek przygotowywane są z mąki oraz drożdży. Mąka zawiera gluten, a ten z kolei jest popularnym alergenem. Osoby chore na celiakię oraz z nietolerancją glutenu muszą więc poszukać bezglutenowych wypieków, które są dostępne w sklepach.

Skórka z pomarańczy może uczulać

Kandyzowana skórka z pomarańczy to znak rozpoznawczy tradycyjnych pączków. Smakuje wybornie i jest uzupełnieniem lukrowej polewy. To wykończenie pączka niestety może uczulić. Cytrusy powodują bowiem reakcje skóry czy układu oddechowego, dlatego uczulenie muszą mieć się na baczności. Na szczęście w cukierniach znajdziemy także pączki bez takowych dodatków.

Orzechy i migdały – przyczyną anafilaksji?

Dawniej orzechy i migdały były bardzo często stosowane jako nadzienie pączków. Osoba, która trafiła na nie, miała mieć zapewnioną pomyślność przez cały rok. Dziś orzechy czy płatki migdałów są stosowane głównie jako posypka dekoracyjna pączków. Wystarczy, że uczulenie na te alergeny, zrezygnują z tego rodzaju przysmaków.

Czekolada

pączki

Czekolada choć ze względu na wysoka wartość kakao jest pyszna i zdrowa, również należy do alergenów pokarmowych. Pączki z nadzienie czekoladowym czy oblane słodką polewą są równie popularne co te z marmoladą czy z budyniem. Uczulenie na czekoladę mogą więc sięgnąć po inne, równie smaczne nadzienia.

Nabiał

Mleko znajduje się w cieście pączków,ponieważ służy do przygotowanie rozczynu drożdżowego. Znajdziemy je także w budyniowych masach. Pączki mogą być nadziewane serem czy bitą śmietaną. Produkty te wchodzą w skład nabiału, ponieważ zawierają białka mleka, powodujące alergie. W takiej sytuacji możemy pokusić się o samodzielne przygotowanie pączków, bez mleka czy innych uczulających nas składników.

Katarzyna Antos