Alergie pokarmowe GLUTEN NAJNOWSZE

Tłusty czwartek alergika, czyli pączki bez glutenu

pączki bez glutenu

Alergicy wcale nie muszą rezygnować z przyjemności, jakie przynosi nam tłusty czwartek. Pączki bez glutenu smakują równie dobrze, co te tradycyjne, tym bardziej, jeśli sami je przygotujemy! Pora na tłusty czwartek alergika, czyli pączki bez glutenu!

Tłusty czwartek

Tłusty czwartek wypada zawsze w ostatni czwartek karnawału, przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. Tradycja przygotowywania pączków sięga rzymskich czasów średniowiecza. W Polsce dawniej serwowano pączki na słono, z mięsem i słoniną, lecz z biegiem czasu zyskały nowy wymiar smaku. Te najbardziej tradycyjne mają różane nadzienie i słodki lukier. Najprawdopodobniej, pączki najlepiej smakują w tłusty czwartek. W tym szczególnym dniu trudno odmówić sobie choć jednego. Głównym składnikiem pysznych pączków jest mąka pszenna, czyli źródło glutenu. Można to obejść sposobem, zastępują ją innymi, bezpiecznymi dla alergika składnikami. Gwarantujemy, że pączki bez glutenu będą smakowały całej rodzinie, nie tylko uczulonym! Poznajcie nasze propozycje przepisów, które możecie wykorzystać we własnej kuchni.

Jaglane pączki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 160 ml mleka lub wody
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g twarogu lub tofu
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • olej do smażenia
  • cukier do dekoracji

Przygotowanie:

Ser, ziemniaki, mleko i cukier miksujemy na gładką masę. W osobnym naczyniu łączymy sypkie składniki. Łączymy je razem na jednolitą masę i odstawiamy na 10 minut. Następnie formujemy dłońmi małe kulki, które smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeszcze ciepłe pączki obtaczamy w cukrze.

Bezglutenowe pączki z marmoladą

Składniki:

  • 500 g mąki bezglutenowej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g cukru
  • 8 żółtek
  • 70 g roztopionego masła
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 3 łyżki spirytusu
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
  • marmolada według uznania
  • lukier lub cukier puder
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Przygotowujemy zaczyn lub przesiewamy drożdże instant wraz z mąką. Łączymy zresztą składników, oprócz nadzienia i miksujemy. Z ciasta formujemy kule, na których nakładamy marmoladę i dokładnie zlepiamy. Pączki układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinny podwoić swoją objętość. Tak przygotowane pączki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Wystudzone pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Mini pączki serowe

Składniki:

  • 250 g mąki bezglutenowej
  • 250 g twarogu
  • 3 jajka
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skórki startej z cytryny

Przygotowanie:

pączki seroweJajka ubijamy z cukrem i solą. Dodajemy skórkę z cytryny i stopniowo ser. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, cukier i proszek. Dodajemy po łyżce do masy serowej. Na rozgrzanym oleju smażymy mini pączki, uformowane łyżkami. Pączki możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować czekoladą.

Katarzyna Antos