NAJNOWSZE Żywność
Świąteczny stół, czyli wigilijne potrawy

Boże Narodzenie to szczególny czas, podczas którego przygotowujemy wigilijne potrawy, których zwykle nie przyrządzamy w zwykłe dni. Co pojawia się na świątecznych stołach Polaków?
Wigilia Bożego Narodzenia
Wigilia to wyjątkowy dzień, który przypada na 24 grudnia. W przeddzień Narodzenia Pańskiego, według tradycji chrześcijańskiej odbywa się szczególna kolacja. Wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdy, rodziny zasiadają do wspólnej i uroczystej kolacji. Ucztę poprzedza czytanie fragmentów Pisma Świętego, o przybyciu Maryi oraz Józefa do Betlejem. Następnie składamy sobie życzenia i dzielimy się opłatkiem, na znak pokoju. Wigilijna wieczerza nie mogłaby się odbyć bez tradycyjnych dwunastu potraw, które pojawiają się na świątecznym stole.
Czerwony barszcz z uszkami
Barszcz to rozgrzewająca i aromatyczna zupa, zrobiona z buraków. Ma piękny kolor i jest bardzo zdrowa, ponieważ buraki pozytywnie działają na naszą krew. Do wigilijnego barszczu podaje się uszka z grzybami, które są jego znakomitym dopełnieniem.
Karp po żydowsku
Karp po żydowsku jest przygotowywany na słodko, w galarecie. Ta pyszna i zdrowa ryba znakomicie prezentuje się w takim wydaniu. Bez karpia nie ma prawdziwej wieczerzy wigilijnej.
Śledzie w śmietanie
Śledzie także goszczą na wigilijnej wieczerzy. Najlepsze są te, przygotowane tradycyjnie w śmietanie. Choć równie smaczne są śledzie z dodatkiem jabłek czy rodzynek.
Ryba po grecku
Ryba po grecku to bardzo smaczne danie. Filety ryby przygotowuje się z dodatkiem marchewki, cebuli, pomidorów i przypraw. Rybę podaje się na zimno.
Kutia
Kutia to także tradycyjna potrawa świąteczna. W jej składzie znajdziemy obowiązkową pszenicę, bakalie oraz miód. Jest bardzo słodka, ale wiele osób wręcz przepada za tym daniem.
Kluski z makiem
Mak odznacza się wśród wigilijnych składników, dlatego przygotowujemy na wigilię kluski z makiem na słodko.
Groch z kapustą
Kapusta wielokrotnie pojawia się na świątecznym stole. W wersji z grochem smakuje wybornie, więc warto choć skosztować tej potrawy.
Pierogi z kapustą i grzybami
Inna wersja kapusty, tym razem z grzybami i w formie smacznych pierogów. Połączenie idealne i lubiane przez smakoszy.
Kompot z suszonych owoców
Kompot z suszu może stanowić zupę lub formę tradycyjnego kompotu. Dodaje się do niego suszone śliwki, jabłka, gruszki czy morele.
Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami to także tradycyjnie danie, przygotowywane na wigilijny stół. Idealnie pasuje do reszty potraw.
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa to aromatyczna zupa pełna grzybów. Może być podawana z makaronem łazanki. Co roku pojawia się na wielu stołach.
Makowiec
Wspomnianego wcześniej maku nie mogło zabraknąć w formie ciasta, czyli tradycyjnego makowca. Drożdżowy zawijaniec czy inna jego wersja z pewnością zostanie doceniona podczas wigilii.
Katarzyna Antos
« Wzmacniamy odporność dziecka