Alergia u dzieci ŻYWNOŚĆ

Rozszerzamy dietę alergika

dietę alergika

Odpowiednia dieta dziecka jest podstawą prawidłowego rozwoju. W przypadku alergika, powinniśmy poświęcić nieco większą uwagę przy doborze nowych, zdrowych produktów oraz okresu ich wprowadzania.

Nowe smaki w diecie

Niemowlę jest karmione mlekiem. W najlepszym przypadku pokarm ma postać naturalną. Z powodu alergii pokarmowych czy różnych chorób, można podawać dziecku mleko zastępcze. Takie produkty stanowią pierwsze smaki w diecie dziecka. Pole manewru jest więc na początku jego życia dość ograniczone, ale rozwija się wraz z wzrostem dziecka. Pediatrzy zalecają wprowadzanie nowych smaków u alergików dopiero po ukończeniu 16. tygodnia życia. O ile dziecko nie wykazuje żadnych niepokojących objawów alergii i jest w pełni zdrowe. W przypadku takich produktów jak gluten, które są częstymi alergenami, najlepiej skonsultować się z lekarzem. Gdy dziecko niechętnie próbuje nowych pokarmów w wieku 5-6 miesięcy, także należy zasięgnąć porady lekarskiej. Zbyt późne wprowadzenie do diety malucha produktów zbożowych, mięsa oraz jaj może skutkowa nasilonymi objawami alergii lub jej rozwojem u zdrowych dzieci.

Zasady wprowadzania nowych produktów

Rozszerzanie diety alergika musi odbywać się stopniowo. Dane produkty należy wprowadzać pojedynczo. Na początku podajemy dziecku małe dawki przez około 5 dni. Następnie zwiększamy dawkę produktu pokarmowego, cały czas obserwując, czy nie pojawiają się żadne niepokojące objawy. W przypadku wystąpienia dolegliwości należy odstawić dany produkt i zwrócić się do alergologa lub pediatry. Jeśli dziecko po wprowadzeniu danego produktu czuje się dobrze, możemy dodać do jadłospisu kolejny nowy pokarm.

Produkty niebezpieczne dla alergika

W przypadku stwierdzonej alergii pokarmowej rodzice muszą być czujni także przy robieniu zakupów. Uważne czytanie etykiet to obowiązek przy tego typu uczuleniu. Niektóre z popularnych produktów spożywczych takich jak kakao, miód czy orzechy są silnymi alergenami, które mogą reagować także w wyniki alergii krzyżowych. Jedno uczulenie nie wyklucza drugiego, dlatego zachowanie ostrożności jest konieczne. Przy diecie eliminacyjnej, czyli wykluczającej alergizujące pokarmy, możemy a wręcz powinniśmy podawać dziecku nowe produkty. Wystarczy robić to z zachowaniem rozsądku. Dziecko cały czas rośnie, więc nowe smaki i pokarmy są potrzebne do prawidłowego rozwoju. Alergikom warto podawać preparaty zastępcze, które dostarczą niezbędne witaminy i minerały, niezbędne w zdrowym  żywieniu.

Testy prowokacjidieta

Testy prowokacji pokarmowej wykonuje się u alergika raz na jakiś czas, aby móc kontrolować alergię pokarmową u dziecka. Badania te pozwalają na obserwację reakcji alergicznych oraz zachowanie większego bezpieczeństwa przy rozszerzaniu diety dziecka. Prowokację przeprowadza się zazwyczaj co pół roku, po wcześniejszej konsultacji lekarskiej.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *