KUCHNIA ALERGIKA NAJNOWSZE Życie z alergią

Przyprawy korzenne a alergia

przyprawy korzenne

Aromatyczne przyprawy to wyznacznik nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Cynamon, goździki, kardamon i inne przyprawy korzenne mogą uczulać. Na które warto zwrócić szczególną uwagę?

Przyprawy korzenne

Przyprawy korzenne to ususzone kłącza, korzenie, nasiona czy kora różnych roślin. Do najbardziej charakterystycznych zaliczamy imbir, cynamon, goździki, kardamon czy gałkę muszkatołową. Mają niesamowity aromat i doskonale podkreślają smak potraw, zwłaszcza tych świątecznych. Używamy ich do ciast oraz innych, bożonarodzeniowych potraw. Nie dla wszystkich są to bezpieczne przyprawy, ponieważ wiele z nich ma właściwości alergizujące. Alergeny przypraw korzennych mogą wywołać łagodne lub bardzo silne reakcje organizmu, także wstrząs anafilaktyczny. Zwykle objawy tego typu uczulenia obejmują układ oddechowy. Znacznie rzadziej pojawiają się zmiany skórne, czy objawy po spożyciu danej przyprawy. Alergia może także obejmować grupy zawodowe, mające na co dzień kontakt z tymi przyprawami.

Imbir

Imbir jest rodzajem byliny, która sprzedawana jest w formie świeżego korzenia lub proszku. Roślina ma pikantny i wyrazisty smak, więc z powodzeniem podkręca smak świątecznej herbaty czy kompotu. Choć jest rośliną jadalną, o wielu właściwościach leczniczych, równie dobrze może uczulać. Imbir doskonale rozgrzewa i jest stosowany jako naturalny środek na przeziębienie. To jedna z najbardziej charakterystycznych przypraw korzennych. Dzięki swoim właściwościom, dobrze odróżnia drogi oddechowe, więc może być stosowany na astmę.

Cynamon

Cynamon ma formę charakterystycznej, zwiniętej kory z drzewa, z którego pozyskuje się przyprawę. Nie wyobrażamy sobie szarlotki bez dodatku cynamonu czy aromatycznej, świątecznej kawy. Jego ostry i jednocześnie słodki smak wspaniale uzupełnia desery i dania wytrawne. Przyspiesza trawienie, ale jest silnie alergizujący, ze względu na swój intensywny zapach, który może z powodzeniem usunąć zapach po rybie.

Goździki

Pomarańcze ozdobione goździkami to typowa, świąteczna dekoracja stołu. Goździki mają gorzki, pikantny smak, dlatego przyprawiamy nimi grzane wino, kompot z suszu, mięsa oraz śledzie. Sproszkowane goździki bardzo często są składnikiem marynat. Warto na nie uważać, ponieważ tak jak inne przyprawy korzenne, mogą uczulać.

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa jest dostępna w formie zasuszonych nasion lub w proszku. Ze względu na jej korzenny, ostro-słodki smak należy dawkować ją bardzo ostrożnie. Zawiera olejki eteryczne, barwniki oraz inne substancje, które mają właściwości narkotyczne. W okresie świątecznym, dodajemy ja do grzanego wina, kompotu, pieczonych mięs, owoców oraz pasztetów.

Anyż

Charakterystyczne gwiazdki, które bardzo często są wykorzystywane jako element dekoracyjny, to nic innego jak anyż. Zawiera żywice, cukry i lotne olejki. Pobudza trawienie, ale może wywołać objawy alergii. Przyprawiamy nim ciasteczka, kawę, herbatę, kompoty owocowe oraz mięsa. Anyż tworzy zgrane kompozycje smakowe z cynamonem i goździkami.

Wanilia

przyprawyWanilia to jedna z najbardziej charakterystycznych przypraw świątecznych. Choć mam gorzki smak, idealnie nadaje się do deserów. Z powodzeniem dodamy ją do ciasteczek, sernika czy kawy. Czarne laski wanilii stosujemy do napojów w całości, a do ciast dodajemy tylko ich środek. Z łatwością uzyskamy cukier waniliowy, zamykając razem z nim w słoiku laskę wanilii. Przyprawa ma mocny aromat, więc alergicy powinni używać jej ostrożnie.

Ziele angielskie

Suszone nasiona przypominają w wyglądzie czarny pieprz, z tym że kuleczki ziela są większe. Ziele angielskie podkreśla smak sosów, marynat do mięs oraz bigosu. Ma intensywny, korzenny smak, więc wystarczy niewielka ilość, by potrawa nabrała wyjątkowego aromatu.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0