przetwory z cukinii

 

Cukinia, czyli po włosku – mała dynia, to jedno z letnich warzyw, po które chętnie sięgamy. Przetwory z cukinii będą alternatywą dla tradycyjnych ogórków. Co pysznego możemy wyczarować na jesienno-zimowy czas?

Cukinia czy kabaczek

Nazwy niektórych warzyw są uwarunkowane regionem. Dla jednych wspomniana mała dynia to cukinia, a dla innych kabaczek, a to wciąż to samo warzywo. Różnice można dostrzec w wyglądzie roślin i ich kształcie czy wielkości. Cukinia jest bardzo smacznym warzywem. Nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia czy grillowania. Z cukinią możemy zrobić wszystko, także pyszne, domowe przetwory. Pora przygotować się na sezon jesienno-zimowy!

Sałatka z cukinii

Składniki:

– 2 kg cukinii

– ½ kg marchew

– ½ kg cebula

– 5 szklanek wody

– 1 szklanka octu

– 1 szklanka cukru

– ziele angielskie

– liść laurowy

– czarny pieprz

– sól

Przygotowanie:

Cukinię kroimy w kostkę i solimy 2 łyżkami soli. Marchew ścieramy na tarce i solimy ½ łyżki soli., cebulę kroimy i także solimy. Warzywa odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie gotujemy zalewę z wody, octu i pozostałych przypraw. Do wywaru dodajemy odsączoną cukinię i gotujemy przez 10 minut, następnie to samo czynimy z marchwią i cebulą. Sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy słoiki i układamy do góry dnem.

Cukinia w occie

Składniki:

– 1 kg cukinii zielonej

– 1 kg cukinii żółtej

– 2 szklanki białego octu winnego

– 4 szklanki wody

– 6 ząbków czosnku

– 2 gałązki bazylii

– 2 gałązki kopru

– sól

– czarny pieprz ziarnisty

– oliwa

Przygotowanie:

Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na plastry. Ocet zagotowujemy z wodą i solą, wrzucamy do wywaru cukinie na 2 minuty. Odcedzamy cukinie z wywaru octowego. Układamy je ściśle w słoikach, dodajemy obrany czosnek, bazylię, koper i pieprz. Zalewamy oliwą i mocno zakręcamy. Już po kilku dniach będą nadawać się do jedzenia.

Cukinia curry

Składniki:

– 2,5 kg cukinii

– 7 szklanek wody

– 1,5 szklanki octu

– 1 czubata łyżka curry

– 2-3 cebule

– liście selera

– gorczyca biała

Przygotowanie:

kabaczekNa dnie słoika układamy plastry cebuli i odrobinę gorczycy. Cukinię kroimy w kostkę, przekładamy do słoików i dodajemy liście selera. Całość zalewamy zagotowaną wcześniej zalewą. Przetwory pasteryzujemy przez ok. 15 minut.

Katarzyna Antos