NAJNOWSZE Żywność

Przetwory z cukinii

przetwory z cukinii

 

Cukinia, czyli po włosku – mała dynia, to jedno z letnich warzyw, po które chętnie sięgamy. Przetwory z cukinii będą alternatywą dla tradycyjnych ogórków. Co pysznego możemy wyczarować na jesienno-zimowy czas?

Cukinia czy kabaczek

Nazwy niektórych warzyw są uwarunkowane regionem. Dla jednych wspomniana mała dynia to cukinia, a dla innych kabaczek, a to wciąż to samo warzywo. Różnice można dostrzec w wyglądzie roślin i ich kształcie czy wielkości. Cukinia jest bardzo smacznym warzywem. Nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia czy grillowania. Z cukinią możemy zrobić wszystko, także pyszne, domowe przetwory. Pora przygotować się na sezon jesienno-zimowy!

Sałatka z cukinii

Składniki:

– 2 kg cukinii

– ½ kg marchew

– ½ kg cebula

– 5 szklanek wody

– 1 szklanka octu

– 1 szklanka cukru

– ziele angielskie

– liść laurowy

– czarny pieprz

– sól

Przygotowanie:

Cukinię kroimy w kostkę i solimy 2 łyżkami soli. Marchew ścieramy na tarce i solimy ½ łyżki soli., cebulę kroimy i także solimy. Warzywa odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie gotujemy zalewę z wody, octu i pozostałych przypraw. Do wywaru dodajemy odsączoną cukinię i gotujemy przez 10 minut, następnie to samo czynimy z marchwią i cebulą. Sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy słoiki i układamy do góry dnem.

Cukinia w occie

Składniki:

– 1 kg cukinii zielonej

– 1 kg cukinii żółtej

– 2 szklanki białego octu winnego

– 4 szklanki wody

– 6 ząbków czosnku

– 2 gałązki bazylii

– 2 gałązki kopru

– sól

– czarny pieprz ziarnisty

– oliwa

Przygotowanie:

Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na plastry. Ocet zagotowujemy z wodą i solą, wrzucamy do wywaru cukinie na 2 minuty. Odcedzamy cukinie z wywaru octowego. Układamy je ściśle w słoikach, dodajemy obrany czosnek, bazylię, koper i pieprz. Zalewamy oliwą i mocno zakręcamy. Już po kilku dniach będą nadawać się do jedzenia.

Cukinia curry

Składniki:

– 2,5 kg cukinii

– 7 szklanek wody

– 1,5 szklanki octu

– 1 czubata łyżka curry

– 2-3 cebule

– liście selera

– gorczyca biała

Przygotowanie:

kabaczekNa dnie słoika układamy plastry cebuli i odrobinę gorczycy. Cukinię kroimy w kostkę, przekładamy do słoików i dodajemy liście selera. Całość zalewamy zagotowaną wcześniej zalewą. Przetwory pasteryzujemy przez ok. 15 minut.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0