Składniki

  • 200 g greckiego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 225 g kremowego serka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • starta skórka i sok z połówki cytryny
  • mały ząbek czosnku, obrany i wyciśnięty
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • łyżka drobno posiekanej bazylii
  • łyżka drobno posiekanej trybuli
  • 4 drobno posiekane dymki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Opis wykonania

Umieszczamy wszystkie składniki w robocie kuchennym lub mikserze i miksujemy metodą pulsacyjną. Przyprawiamy dip do smaku.

Podajemy schłodzony z crudités, chipsami z tortilli lub innymi. Dip jest również idealny do nadziewania tortilli.

Można go przechowywać w lodówce pod przykryciem przez jeden dzień.

WERSJA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH: postępujemy zgodnie z przepisem podstawowym, ale zastępujemy jogurt lub kwaśną śmietanę jogurtem sojowym oraz serek śmietankowy serkiem sojowym lub miękkim,jedwabistym tofu. Zmniejszamy ilość oliwy do łyżki, ponieważ do wersji bezmlecznej potrzeba mniej płynu.