Składniki

  • 500 g sera na sernik
  • cukier waniliowy
  • 0.5 szklanki cukru
  • 3 jajka lub zamiennik – proszek do pieczenia lub soda oczyszczona z octem jabłkowym
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki nutelli
  • 100 gram ciastek herbatników

Opis wykonania

Ser ubić z cukrami na gładką masę, dodać po jednym jajku (bez potrzeby ubijania piany), następnie śmietanę i mąkę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę (w serniku czuć wyraźnie smak czekolady w części czekoladowej, dla zmniejszenia intensywności smaku czekoladowego polecam 70-80g czekolady do mniejszej części masy serowej) Dzielimy masę serową na 3 części.
Do jednej dodajemy czekoladę, do drugiej nuttelę, trzecia pozostaje biała. Tortownice wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Masa jest dość rzadka i przy nieszczelnej tortownicy może wyciekać. Ciasteczka kruszmy, mieszamy z nutella, wykładamy spód. Wlewamy kolejno masę czekoladową, masę z nutella, na końcu białą. Pieczemy sernik przykryty folią aluminiową ok 60 min. Na ostatnie 10 min proponuję zdjąć folię. Sernik nabierze złoto brązowego koloru. Smacznego.