Składniki

Składniki

  • 1/2 szklanki nasion sezamu
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
Sposób przygotowania

Opis wykonania

Najpierw blenderem należy utrzeć sezam na proszek, dodać miód lub syrop klonowy ze szklanką wody. Całość zmiksować na jednolitą masę. Dodawać stopniowo drugą szklankę wody i homogenizować przez kolejne 2 minuty. Jeśli nie dodajemy syropu klonowego to można zamiast wody użyć soku owocowego.
Płyn otrzymany przesączamy przez filtr do kawy lub gazę i przechowywać w szczelnym słoju w lodówce do 5 dni.
Może służyć jako dodatek do zup lub sosów bądź napojów owocowych.

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 20 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 2

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.