Składniki

  • 1 sprawiony pstrąg
  • 1 cebula
  • 1 i 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 400 ml rosołu z drobiu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 8 kromek bułki bezglutenowej
  • 5 dag masła
  • 5 dag startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Opis wykonania

Pstrąga myjemy i tniemy na filety, usuwając ości. Kroimy w kostkę.
W rondlu topimy połowę masła, rumienimy posiekaną cebulę. Wlewamy piwo i rosół, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Wkładamy rybę, gotujemy na małym ogniu przez kolejnych pięć minut.

Na patelni podgrzewamy resztę masła. Wkładamy kromki bułki, podsmażamy na rumiano, odwracamy, posypujemy parmezanem. Smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.

Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy ze śmietaną i mocno podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia.

Wlewamy do podgrzanych talerzy, posypujemy natką pietruszki. Podajemy z grzankami z pieczywa bezglutenowego.