Alergie skórne

Produkty spożywcze, które mogą zaostrzać trądzik

Produkty spożywcze, które mogą zaostrzać trądzik

Dieta ma ogromny wpływ na naszą cerę. To, jak wyglądamy, w dużej mierze zależy od tego, czy dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i czy nie zaśmiecamy go zbędną chemią. Przedstawiamy produkty spożywcze, które mogą zaostrzać trądzik.

Nabiał

Jogurty, kefiry i mleko są bardzo zdrowe. Stanowią bogate źródło białka i wapnia, czyli składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety, u niektórych osób ich spożycie może prowadzić do zaostrzenia trądziku.  Wynika to z faktu, że nabiał zawiera białko krowie, odmianę kazeiny, która może silnie alergizować. Ponadto u wielu osób występuje nietolerancja laktozy. W ich organizmie brakuje enzymu rozkładającego ten dwucukier do cukrów prostych. W rezultacie cierpi na tym nasza skóra.

Fast foody

To bogate źródło tłuszczów trans, które sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych, w tym pryszczy. Dlatego jeśli masz problem z trądzikiem, całkowicie odstaw fast foody. Zawsze staraj się znaleźć zdrowszą alternatywę, gdy musisz coś szybko zjeść na mieście.

Czekolada

Niestety, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu oraz cukru i nierzadko laktozy sprzyja powstawaniu niedoskonałości na naszej twarzy. U niektórych kobiet widać, że przed okresem skusiły się na czekoladę, bo tuż po jej konsumpcji dostają okropnej wysypki na całej twarzy.

Pizza

Zawiera roztopiony ser bogaty w tłuszcze trans oraz laktozę, do tego pastę pomidorową, która uczula wiele osób. Nic dziwnego, że konsumpcja pizzy może zakończyć powstaniem sporej liczby wyprysków.

Chipsy

To sama chemia. Tłuszcze trans, ostre przyprawy, wzmacniacze smaku, sztuczne barwniki, aromaty – wszystko to sprawia, że nasz organizm pragnie pozbyć się toksyn. Wiele z dodatków, które znajdują się w chipsach, sprzyja powstawaniu stanów zapalnych, w tym pryszczy ropnych.

Ostre potrawy

Ostre przyprawy sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych, które leżą u źródeł powstawania nieestetycznych pryszczy. Warto o tym pamiętać i rozsądnie wybierać produkty, po które sięgamy.

Cukierki i ciastka

Zawierają tłuszcze trans, a ponadto sporo cukru, który sprzyja namnażaniu drożdżaków oraz niektórych chorobotwórczych bakterii. Jeśli masz problemy z cerą, powinnaś spożywać jak najmniej cukrów prostych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0