produkty na odporność organizmu

W sezonie jesiennym częściej chorujemy. Szczególnie dzieci są narażone na działanie bakterii i wirusów. Produkty na odporność organizmu pomogą go wzmocnić w naturalny sposób. Co warto jeść, by zapewnić sobie lepszą ochronę przed przeziębieniem i grypą?

Odporność organizmu

Odporność organizmu to nic innego jak ochrona przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych. Mikroorganizmy chorobotwórcze tylko czekają, by zaatakować osłabiony organizm. Tak dochodzi do przeziębień czy grypy, szczególnie w sezonie jesiennym, gdy zmianie ulega temperatura powietrza. Układ immunologiczny dziecka nie jest w pełni wykształcony, dlatego nasze pociechy mogą częściej chorować. Leczenie antybiotykami nie jest do końca korzystnym dla zdrowia rozwiązaniem, dlatego warto wzmacniać odporność, by organizm mógł poradzić sobie z wrogiem i nie dopuścił do jego wygranej. Produkty na odporność organizmu to naturalne źródło składników, wspomagających tarczę ochronną. Ich wprowadzenie do diety wzmocni naszą ochronę przed drobnoustrojami.

Acerola

Acerola, a właściwie malpigia granatolistna to roślina pochodząca z Barbadosu. Swoim wyglądem przypomina naszą rodzimą wiśnię. Witamina C to skuteczny środek, zapobiegający przeziębieniom, a w aceroli nie brakuje tej witaminy. Już przed sezonem przeziębień warto regularnie pić sok z aceroli, dostępny w sklepach zielarskich czy tych, ze zdrową żywnością.

Aronia

Aronia to krzew, który jest źródłem witamin C i E. Oprócz cennych witamin zawiera bioflawonoidy, które chronią przed wirusami i bakteriami. Aronia doskonale wzmacnia odporność, ponieważ owoce są bardzo zdrowe. Najlepiej codziennie, przez okres kilku tygodni pić pół szklanki soku z aronii.

Czosnek

Czosnku nikomu nie trzeba specjalnie przedstawiać. Jego właściwości lecznicze zostały poparte badaniami naukowymi. Czosnek ma działanie bakteriobójcze, więc doskonale wspomaga odporność organizmu.  Dwa ząbki czosnku jedzone raz w tygodniu pomogą nam wzmocnić odporność organizmu.

Miód

odporność Uwielbiany szczególnie przez najmłodszych miód hamuje rozwój bakterii i grzybów. Już jedna łyżka miodu dziennie może wiele zdziałać. Miód możemy rozpuścić w letniej wodzie i wypić. Słodkiego nektaru nie odmówią nie tylko najmłodsi. Należy pamiętać, ze działanie zdrowotne ma tylko naturalny miód, więc najlepiej kupować go od lokalnych pszczelarzy.

Zioła

Nasze babcie znały sekrety ziół, które chętnie stosowały także w okresie przeziębień. Liście pokrzywy czy kwiaty nagietka działają antywirusowo i antybakteryjnie. Picie ziół może wyjść nam tylko na zdrowie, więc warto zamienić jeden kubek herbaty na ziołowy napar.

Katarzyna Antos