Życie z alergią

Niehigieniczne nawyki z życia codziennego

Niehigieniczne nawyki

Często borykasz się z biegunką? Boli cię brzuch i czujesz się nie najlepiej? To może być efekt jednego z niedopatrzeń, które popełnia spora część naszego społeczeństwa. Przedstawiamy niehigieniczne nawyki z życia codziennego.

Mycie jedną ścierką kosza na śmieci i kuchenki

Niektórzy potrafią mieć jedną ścierkę do mycia wnętrza kosza na śmieci i kuchenki, na której przygotowują żywność. To bardzo niehigieniczne rozwiązanie, ponieważ do kosza często wrzucamy psujące się owoce i warzywa, obierki z ziemniaków i skórkę od banana, które stają się pożywką dla różnego rodzaju mikroorganizmów. Tymczasem przestrzeń, na której przygotowujemy posiłki, powinna być czysta.

Mycie jedną ścierką parapetu z odchodów gołębi i stołu

Niektóre osoby potrafią najpierw umyć zewnętrzną część parapetów, na której jest mnóstwo odchodów gołębi, a następnie tą samą szmatką przemyć stół. Jest to szalenie niehigieniczne, ponieważ ptaki przenoszą różnego rodzaju pasożyty oraz bakterie i wirusy, w tym wirusa ptasiej grypy.  To najprostsza droga, aby zarazić się którymś z tych patogenów.

Przecieranie ścierką od podłogi klamek

Niezrozumiałym nawykiem, często też spotykanym w przypadku firm sprzątających, jest wycieranie klamek ścierką, którą wcześniej umyło się podłogę. Po posadzce chodzimy butami, na których przenosimy także bakterie kałowe. Klamek dotykamy gołymi rękami, a potem często jemy kanapkę.  Nietrudno się domyślić, że tego typu praktyki prowadzą do zatruć pokarmowych.

Wrzucanie niezapakowanego pieczywa do torby z ziemniakami

Na mieście wciąż można spotkać osoby, które nie biorą żadnej papierowej ani foliowej torebki na chleb, tylko wrzucają go bezpośrednio do torby płóciennej, w której już znajdują się ziemniaki. Jest to szalenie niehigieniczne i prowadzi do zatruć pokarmowych, a co za tym idzie biegunek.

Niemycie warzyw i owoców

Wprawdzie owoce i warzywa w sklepach często wyglądają na czyste, ale wymagają umycia pod strumieniem bieżącej wody. Dotyczy to cebuli, buraka, ziemniaka, malin, borówek, bananów, pomarańczy i sałaty. Każde warzywo i owoc przed spożyciem należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.  Drobne owoce możemy umieścić na durszlaku, aby myło nam się je dużo wygodniej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 1 2