Niehigieniczne nawyki

Często borykasz się z biegunką? Boli cię brzuch i czujesz się nie najlepiej? To może być efekt jednego z niedopatrzeń, które popełnia spora część naszego społeczeństwa. Przedstawiamy niehigieniczne nawyki z życia codziennego.

Mycie jedną ścierką kosza na śmieci i kuchenki

Niektórzy potrafią mieć jedną ścierkę do mycia wnętrza kosza na śmieci i kuchenki, na której przygotowują żywność. To bardzo niehigieniczne rozwiązanie, ponieważ do kosza często wrzucamy psujące się owoce i warzywa, obierki z ziemniaków i skórkę od banana, które stają się pożywką dla różnego rodzaju mikroorganizmów. Tymczasem przestrzeń, na której przygotowujemy posiłki, powinna być czysta.

Mycie jedną ścierką parapetu z odchodów gołębi i stołu

Niektóre osoby potrafią najpierw umyć zewnętrzną część parapetów, na której jest mnóstwo odchodów gołębi, a następnie tą samą szmatką przemyć stół. Jest to szalenie niehigieniczne, ponieważ ptaki przenoszą różnego rodzaju pasożyty oraz bakterie i wirusy, w tym wirusa ptasiej grypy.  To najprostsza droga, aby zarazić się którymś z tych patogenów.

Przecieranie ścierką od podłogi klamek

Niezrozumiałym nawykiem, często też spotykanym w przypadku firm sprzątających, jest wycieranie klamek ścierką, którą wcześniej umyło się podłogę. Po posadzce chodzimy butami, na których przenosimy także bakterie kałowe. Klamek dotykamy gołymi rękami, a potem często jemy kanapkę.  Nietrudno się domyślić, że tego typu praktyki prowadzą do zatruć pokarmowych.

Wrzucanie niezapakowanego pieczywa do torby z ziemniakami

Na mieście wciąż można spotkać osoby, które nie biorą żadnej papierowej ani foliowej torebki na chleb, tylko wrzucają go bezpośrednio do torby płóciennej, w której już znajdują się ziemniaki. Jest to szalenie niehigieniczne i prowadzi do zatruć pokarmowych, a co za tym idzie biegunek.

Niemycie warzyw i owoców

Wprawdzie owoce i warzywa w sklepach często wyglądają na czyste, ale wymagają umycia pod strumieniem bieżącej wody. Dotyczy to cebuli, buraka, ziemniaka, malin, borówek, bananów, pomarańczy i sałaty. Każde warzywo i owoc przed spożyciem należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.  Drobne owoce możemy umieścić na durszlaku, aby myło nam się je dużo wygodniej.