KUCHNIA ALERGIKA Życie z alergią

Naturalne sposoby farbowania jajek

sposoby farbowania jajek

Kolorowe pisanki będziemy przygotowywać na Wielkanoc. Będą zdobić nasze koszyki i stoły. Naturalne sposoby farbowania jajek, pozwolą na stworzenie bezpiecznych dla alergików jajek.

Tradycja malowania jajek

Na Wielkanoc malujemy jajka tworząc pisanki, kraszanki czy inne barwne wzory za pomocą wosku oraz wszelkich ozdób. Kolorowe jajka stanowią podstawowy element każdej święconki i wielkanocnego stołu. Malowanie jajek to tradycja w wielu polskich domach. Choć znane jest farbowanie w cebuli czy burakach, w sklepach są dostępne specjalne barwniki do farbowania jajek. Sztuczne substancje nie zawsze będą odpowiednie dla alergika. Pięknie uzyskany kolor na jajku może być przyczyną reakcji alergicznej. Dlatego alergikom polecamy naturalne sposoby farbowania jajek.

Złote jajka z łupin cebuli

Łupiny cebuli to sprawdzony sposób na uzyskanie pięknego koloru jajek. Nasze babcie doskonale znają tę metodę. Wystarczą łupiny z cebuli, w których gotujemy nasze jajka. Zyskają naturalny, brązowo-złoty odcień skorupki. Po ugotowaniu i wystudzeniu warto przetrzeć pisanki szmatką, z odrobiną oleju. Dzięki temu będą pięknie błyszczały w naszym koszyczku.

Sok z buraków na różowe pisanki

Sok z buraków ma intensywny kolor. Taką barwę zyskają nasze jajka, jeśli tylko ugotujemy jajka w takim soku lub zanurzymy je w nim, zaraz po ugotowaniu. Intensywniejszy odcień różu uzyskamy gotując jajka. To naturalny i bezpieczny sposób farbowania na różowo.

Szpinakowo zielone jajka

Liście szpinaku z powodzeniem zastąpią nam zielony barwnik. Możemy ugotować w nich jajka lub zafarbować w soku ze szpinaku. Zyskamy piękny, jasno zielony kolor. Dodając do wywaru ocet wzmocnimy jego intensywność.

Kurkuma na żółte pisanki

Kurkuma lub curry zabarwią nasze jajka na soczyście żółty odcień. Najlepiej wybrać białe skorupki, które lepiej złapią kolor.

Granatowe jajka z kapusty

pisanki

Liście czerwonej kapusty z dostatkiem sody i octu to przepis na granatowe jajka wielkanocne. Przygotowując świąteczne potrawy zostawmy kilka listków kapusty do farbowania jajek. Tak oryginalny kolor z pewnością zaskoczy naszych domowników i gości.

Wcale nie musimy sięgać po sztuczne barwniki czy inne substancje, szkodliwe dla alergików. Wystarczy, że do farbowania jajek użyjemy produktów dostępnych w naszej kuchni, za pomocą których zyskamy naturalnie piękne i kolorowe jajka.

Katarzyna Antos

Komentarze

Aga Bur

4 lata temu

a jak ładnie potem będą takie naturalnie barwione jajka wyglądać w koszyku,
moja znajoma ugotowane jajko moczy w naparze z hibiskusa i w zależności od czasu jaki się jajko moczy jest albo czarne al;bo szare

Zostaw komentarz