Alergie pokarmowe POZOSTAŁE ALERGIE POKARMOWE

Najczęstsze alergeny pokarmowe

Najczęstsze alergeny pokarmowe

Alergia pokarmowa

Coraz więcej osób, i to w różnym wieku, zmaga się z alergią pokarmową. Zazwyczaj jest jednak tak, iż uczulenie objawia się w wieku niemowlęcym, a później wraz z wiekiem ustępuje. Aczkolwiek nie mamy tutaj do czynienia z regułą. Alergia może skutkować różnymi dolegliwościami: wysypkami skórnymi, swędzeniem, kaszlem, nudnościami czy biegunkami. W skrajnych przypadkach spożycie nieodpowiedniego produktu może zakończyć się śmiercią. Warto poznać najpopularniejsze alergeny pokarmowe.

Najczęstsze alergeny pokarmowe

Alergeny pokarmowe

  • Mleko krowie, a dokładniej białko mleka krowiego. Często te osoby są również uczulone na mleko kozie lub owcze. Muszą wyeliminować ze swojej diety nabiał i część słodyczy.
  • Mięso, szczególnie wołowina i wieprzowina. Najbezpieczniejsze są: mięso indycze, królicze czy jagnięcina.
  • Jaja kurze. Zazwyczaj uczula białko. Gotowanie czy pieczenie nic nie zmienia – jajko nadal pozostaje alergenem.
  • Ryby, zazwyczaj kilka gatunków. Dorsz jest jednym z najpopularniejszych alergenów. Mniej uczula konserwa rybna, a najbardziej surowa lub krótko smażona ryba.

Alergeny pokarmowe cd.

  • Seler. To popularne i smaczne warzywo uczula najczęściej, szczególnie osoby dorosłe. Często pojawiają się reakcje krzyżowe z roślinami z tej samej rodziny, czyli z pietruszką czy marchewką.Najczęstsze alergeny pokarmowe
  • Dwutlenek siarki stosowany jako środek konserwujący również uczula. Alergen ten znajduje się m.in. w winie, wyrobach ziemniaczanych czy w suszonych owocach.
  • Mięczaki (ślimaki, ośmiornice, kalmary, ostrygi, małże) są niebezpiecznymi alergenami.
  • Skorupiaki (langusty, kraby, homary) zawierają alergeny odporne na działanie bardzo wysokich temperatur. Co ważne, niekiedy samo wdychanie zapachu skorupiaków może doprowadzić do niepożądanych reakcji.

Powyżej znajduje się lista najczęstszych alergenów. Pamiętajmy jednak o tym, że wiele produktów spożywczych może uczulać. Jeśli mamy podejrzenia, że któryś ze spożywanych przez nas produktów działa alergizująco, niezwłocznie udajmy się do lekarza.

Sabina Sosnowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0