kwasy omega-3
  • wit. D – nasila zmiany miażdżycowe; poziom przekraczający 200 ng/ml jest toksyczny i prowadzi do hiperkalcemii i hiperfosfatemii, wywołuje nudności i wymioty, brak apetytu, zaparcia, osłabienie i łatwe męczenie się, nadmierne pragnienie, wzmożone oddawanie moczu, świąd skóry, bóle głowy; może dochodzić do kamicy nerkowej, a także zwapnień czy niewydolności nerek, a złogi wapniowe mogą pojawiać się np. tętnicach, sercu, płucachl, zaś u dzieci można zaobserwować opóźnienia w rozwoju psychomotorycznym. Co ważne – organizm pozbywa się jej nadmiaru tylko wówczas, gdy jest w stanie sam ją zsyntetyzować pod wpływem słońca;
  • wit. K – nadmiar może powodować podwyższenie poziomu bilirubiny i żółtaczkę hemolityczną, nie trzeba jej suplementować, gdyż wytwarzana jest w wystarczającej ilości w jelitach, ponadto powoduje problemy przy przyjmowaniu leków przeciwzakrzepowych;
  • Nadmiar witamin może szkodzićwit. B – nadmiar wit. B1 prowadzi do drżenia mięśni i kołatania serca, a wit. B2 – świądu, drętwienia kończyn, uczucia palenia i kłucia; w skrajnych przypadkach nadmiar witamin z grupy B może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego;
  • wit. C – może powodować zaburzenia pracy nerek, biegunki i przyspieszenie tętna;
  • kwasy omega-3 – nadmiar może wywołać nudności i krwawienia z nosa.

Każda z witamin w nadmiarze jest niebezpieczna dla płodu i niemowląt – kobiety w ciąży i karmiące muszą szczególnie uważać przy zażywaniu leków.
(NM)

Źródło – m.in. Nauka/polskieradio.pl