upały

Początek lata przyniósł ze sobą burze i upały. A to dopiero początek letniej aury. Na upały najlepsze są zimne napoje, ale te sklepowe niekoniecznie są zdrowe. Idealnym rozwiązaniem będzie więc domowa lemoniada.

Napoje najlepsze na upały

Latem przyjemnie jest wypić drinka czy gazowany napój prosto z lodówki. Lecz to nie najlepszy pomysł w przypadku wysokich temperatur. Gazowane napoje jeszcze bardziej zwiększają pragnienie, a w dodatku nie działają korzystnie na nasze gardło. Wówczas łatwo o podrażnienie gardła, nawet latem. Słodzące, kolorowe soki zawierają mnóstwo cukru oraz barwników, które mogą wywołać reakcje alergiczne. Najlepsze na upały są takie napoje jak woda czy herbata i wcale nie mrożona. Gorąca herbata doskonale gasi pragnienie i nie wychładza organizmu, jak to bywa w przypadku lodowatych napojów. Zwykła woda dla wielu osób jest dość monotonna, więc my proponujemy zamienić ją w coś niezwykłego. Domowa lemoniada sprawdzi się podczas gorących, letnich dni. A jak raz spróbujemy, nigdy więcej nie kupimy gotowego, sklepowego napoju tego typu.

Klasyczna lemoniada

Składniki:

  • 6 cytryn
  • 200 g cukru
  • 1,5 l wody

Przygotowanie:

Z cytryn wyciskamy sok. Powinniśmy otrzymać ok. 1 szklanki soku. Łączymy go z wodą, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, by cukier się rozpuścił. Lemoniadę najlepiej podawać schłodzoną. Dodatkowo możemy dodać do niej listki świeżej mięty.

Lemoniada arbuzowa

Składniki:

  • 0,5 kg arbuza
  • 1 cytryna
  • 1 l mineralnej wody gazowanej
  • świeża mięta i melisa
  • lód

Przygotowanie:

Z arbuza usuwamy pestki, miąższ kroimy i blendujemy. Z połówki cytryny wyciskamy sok, drugą kroimy w plasterki. Sok dodajemy do arbuza, możemy dodać odrobinę cukru, gdyby lemoniada była za kwaśna. Arbuza łączymy z wodą. Lemoniadę podajemy z kostkami lodu i listkami ziół.

Miodowa lemoniada

Składniki:

  • 250 ml soku z limonki
  • 5 szklanek wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Sok z limonki dodajemy do wody. Dosładzamy miodem oraz cukrem i mieszamy. Lemoniadę podajemy schłodzoną.

Lawendowa lemoniada

Składniki:

  • 1 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki suszonej lawendy
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

napojeWodą zalewamy lawendę, najlepiej zostawić ją w zamkniętym słoiku na noc. Następnie dodajemy do niej resztę składników i mieszamy. Lemoniadę podajemy schłodzoną, ozdobioną plasterkiem cytryny.

Katarzyna Antos