jakie mleko wybrać

Mleko jest elementem zdrowej diety człowieka. I choć nie zajmuje podstawy piramidy zdrowego żywienia, to jest niezwykle ważne, ze względu na swoje wartości odżywcze. Na sklepowych półkach znajdziemy różne rodzaje mleka. Które mleko jest najlepsze dla ciebie? Które wybrać?

W kartonie czy w butelce?

Wystarczy wejść do sklepu spożywczego i skierować się na dział z nabiałem, by zobaczyć jak wiele mleka kryje się na półkach. Nie dość, że mamy dostępne różne marki czy kolory opakowań, to mleko dostaniemy w kartonie, butelce, rzecz jasna opatrzonej wszelkimi oznaczeniami, które przeciętnemu konsumentowi nie zawsze wiele mówią. Jest tego tak wiele, że nie wiadomo, jakie mleko włożyć do koszyka. A kiedyś, dostarczano pod drzwi wszystkim jedno i to samo mleko w szklanych butelkach… Do tego dochodzą osobiste preferencje smakowe czy zdrowotne. Ktoś może mieć alergię na to krowie, a innemu nie smakuje mleko sojowe czy orzechowe. Co więc wybrać i jak połapać się w tych wszystkich rodzajach mleka?

Pełnotłuste

Na pewno spotkaliście się z oznaczeniem procentowym mleka. Wskazuje ono na ilość tłuszczu, które się w nim znajduje. To właśnie głównie po nim sięgamy po dany karton czy butelkę. Pełnotłuste mleko zawiera 3,5% tłuszczu, ale nie tylko o tłuszcz się rozchodzi. Ważna jest zawartość witamin. Mleko o tym wskaźniku zawiera znacznie więcej witaminy A i E, odpowiedzialnych m.in. za zdrową skórę czy wzrok. Przy niedoborze tych składników, warto sięgnąć po pełnotłusty karton mleka.

Półtłuste

Półtłuste mleko będzie zawierało mniej tłuszczy, od 1,8 do 1,5%. Taki napój będzie mieć w składzie więcej wapnia. Wapń z kolei służy kościom, więc dzieci i osoby narażone na osteoporozę jak najbardziej powinny sięgnąć po ten rodzaj mleka. Osoby na diecie lekkostrawnej również mogą pić takie mleko.

Mleko UHT

Tajemnicze mleko UHT, to nic innego jak napój poddany pasteryzacji, czyli działaniu wysokiej temperatury. Dzięki niej, wydłuża się trwałość mleka do spożycia. Może być przechowywane w temperaturze pokojowej. Minusem jest niska zawartość witamin i brak substancji, które korzystnie wpływają na organizm człowieka.

Mleko bez laktozy

Obecnie mleko bez laktozy dostępne jest w każdym dyskoncie czy nawet osiedlowym sklepie spożywczym. Laktoza jest cukrem, który może szkodzić. Niektórzy mają nietolerancję laktozy, dlatego wypicie zwykłego mleka może skończyć się przykrymi dolegliwościami. Idealne dla osób, których dotyczy problem, jakim są alergie pokarmowe, związane z laktozą. Mleko różni się tylko nieco w smaku, jest po prostu trochę słodsze.

Roślinne

Dla tych wszystkich, którzy muszą zastąpić mleko krowie innym, mamy mleko roślinne. Zwykle nie uczula, można je nawet przygotować samodzielnie. Na rynku popularne jest mleko sojowe, migdałowe czy kokosowe. Kosztuje więcej, niż zwykłe mleko, ale jest alternatywą dla osób, które nie wyobrażają sobie białej kawy czy płatków na śniadanie.

Organiczne

mleko roślinneNajbardziej popularne w ostatnim czasie jest mleko organiczne. Wyróżnia się spośród innych rodzajów tym, że nie zawiera żadnych pestycydów i spełnia normy ekologiczne. Wybierając takie mleko, mamy pewność, że krowy pasły się bez stresu, na zielonej, eko łące, wolnej od zanieczyszczeń. Za taki mały luksus też zapłacimy jednak więcej, niż na tradycyjny karton.

Katarzyna Antos