Alergia u dzieci ŻYWNOŚĆ

Mięso w diecie dziecka

mięso

Mięso jest jednym z elementów żywienia człowieka. W diecie dziecka również nie może go zabraknać. Ale czy wszystkie rodzaje mięs są zdrowe dla rozwoju maluchów? Których warto unikać?

Źródło cennych składników

Mięso jest źródłem białka. Składnik ten odpowiada za prawidłowy rozwój. Spadek odporności czy zahamowanie wzrostu dziecka to skutki niedoboru białka w organizmie. Innym, równie ważnym składnikiem jest żelazo, które wzmacnia układ nerwowy i układ krążenia. Brak odpowiedniej dawki żelaza może objawić się anemią. Producenci oferują różne rodzaje mięsa oraz ryb. W natłoku ilości produktów możemy czuć się nieco zagubieni. Mięso może być także alergenem, powodującym uczulenie pokarmowe. Nie każde jest zdrowe i bezpieczne dla dziecka, dlatego warto zwrócić uwagę na to, jakie produkty podajemy swoim pociechom.

Drób

Drób kupujemy najczęściej, ponieważ dzieci chętniej jedzą np. kurczaka. Musimy mieć świadomość, że na rynku dostępne są kurczaki, hodowane na bazie pasz z dodatkiem antybiotyków. Spożywanie nadmiernej ilości takiego mięsa może powodować zaburzenia hormonalne. Zdecydowanie lepiej wybierać mięso ze sprawdzonej hodowli, gdzie wiemy czym są karmione zwierzęta lub zamiast kurczaka sięgać po kaczkę czy indyka.

Mięso wieprzowe

Z reguły traktujemy je jako niezdrowe, ale odpowiednio przygotowane, sprawdzi się w diecie dziecka.  Ugotowane czy uduszone z warzywami, możemy podać maluchowi. Zrezygnujmy jednak z podrobów takich jak wątroba. Przed trzecim rokiem życia nie należy ich podawać. Wybierzmy polędwicę lub schab.

Cielęcina

Cielęcina to delikatne i zdecydowanie droższe mięso. Jest zdrowe i smaczne, więc z pewnością przypadnie do gustu także dzieciom. Ten rodzaj zawiera dużo kolagenu, który działa na budowę tkanki kostnej.

Ryby

tuńczyk

Ryby są niezastąpionym źródłem składników wpływających na pracę mózgu, odporność organizmu i całe ciało. Mięso ryb zawiera witaminy i zdrowe kwasy tłuszczowe. Najlepiej wybierać ryby oceaniczne, które są wolne od toksycznych substancji. Wśród nich znajdziemy takie gatunki jak łosoś, morszczuk, tuńczyk czy morszczuk. Gotowana lub duszona ryba będzie odpowiednią formą posiłku dla dziecka.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0