Alergie pokarmowe
Mechanizm powstawania alergii pokarmowych

Budowa układu pokarmowego
W skład przewodu pokarmowego wchodzą następujące elementy:
-
jama ustna
-
przełyk
-
żołądek
-
dwunastnica
-
jelito cienkie
-
jelito grube
-
odbytnica.
Rola błony śluzowej
Każdy z wyżej wspomnianych odcinków został wyścielony błoną śluzową. Jej charakterystyczna budowa ma chronić organizm przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Błona śluzowa składa się z rozbudowanego aparatu immunologicznego, nerwowego i hormonalnego.
Rodzaje komórek odpornościowych
Ewolucja wyposażyła ścianę przewodu pokarmowego w wiele rodzajów komórek odpornościowych. Wśród nich wymienia się:
-
limfocyty
-
eozynofile
-
makrofagi
-
komórki tuczne
-
komórki Langerhansa
-
komórki plazmatyczne
-
leukocyty.
Wykształcenie tolerancji na antygeny
Rolą rozbudowanego aparatu immunologicznego jest wykształcenie tolerancji na antygeny, które dostają się do organizmu człowieka wraz z wodą i pożywieniem. Z przeprowadzonych badań wynika, iż dzieci karmione piersią rzadziej zapadają na alergie pokarmowe. W tym miejscu warto zaznaczyć, iż nie należy wychowywać pociechy w sterylnych warunkach. Rodzice nie chcą, aby ich dzieci chorowały, toteż ograniczają ich kontakt z antygenami do minimum. Niestety, taka postawa przynosi efekt odwrotny do zamierzonego. Układ immunologiczny malca, który nie ma kontaktu z antygenami, nie rozwija się prawidłowo. W przyszłości może nieprawidłowo oceniać zagrożenie.
Dieta jako profilaktyka
Jeśli nie chcemy, aby nasze dziecko zmagało się z alergią pokarmową, powinniśmy zadbać, aby w diecie malca nie zabrakło surowych warzyw, owoców i nasion. Jadłospis należy dostosować do wieku dziecka. Roczne dziecko może spożywać utarte jabłko, podczas gdy w diecie 4-latka mogą pojawić się nasiona słonecznika.
Prawidłowa reakcja układu pokarmowego
W sytuacji, gdy do organizmu przedostaje się antygen, w pierwszej kolejności do „ataku” ruszają makrofagi. Te komórki mają na celu rozpoznać i wyeliminować obcy czynnik, który niesie ze sobą potencjalne zagrożenie. Niestety, czasem zdarza się, że makrofagi przeoczają jakiś antygen. W tym przypadku do „akcji” wkraczają komórki dendrytyczne, które przekazują informacje o „obcym” limfocytom pomocniczym. Ewolucja wyposażyła komórki dendrytyczne w receptory, które stanowią swoisty klucz, pozwalający odróżnić czynniki zewnętrzne od własnych tkanek. W organizmie zdrowego człowieka przeciwciało IgA blokuje antygen, z kolei makrofagi usuwają kompleks antygen-przeciwciało IgA.
Niestety, coraz częściej spotykamy się z upośledzoną odpowiedzią układu odpornościowego. Te nieprawidłowości przyczyniają się do rozwoju alergii pokarmowych.
« Kalendarz pylenia