Alergie pokarmowe

Mechanizm powstawania alergii pokarmowych

Mechanizm powstawania alergii pokarmowych

Budowa układu pokarmowego

W skład przewodu pokarmowego wchodzą następujące elementy:

  • jama ustna

  • przełyk

  • żołądek

  • dwunastnica

  • jelito cienkie

  • jelito grube

  • odbytnica.

Rola błony śluzowej

Każdy z wyżej wspomnianych odcinków został wyścielony błoną śluzową. Jej charakterystyczna budowa ma chronić organizm przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Błona śluzowa składa się z rozbudowanego aparatu immunologicznego, nerwowego i hormonalnego.

Mechanizm powstawania alergii pokarmowych

Rodzaje komórek odpornościowych

Ewolucja wyposażyła ścianę przewodu pokarmowego w wiele rodzajów komórek odpornościowych. Wśród nich wymienia się:

  • limfocyty

  • eozynofile

  • makrofagi

  • komórki tuczne

  • komórki Langerhansa

  • komórki plazmatyczne

  • leukocyty.

Wykształcenie tolerancji na antygeny

Rolą rozbudowanego aparatu immunologicznego jest wykształcenie tolerancji na antygeny, które dostają się do organizmu człowieka wraz z wodą i pożywieniem. Z przeprowadzonych badań wynika, iż dzieci karmione piersią rzadziej zapadają na alergie pokarmowe. W tym miejscu warto zaznaczyć, iż nie należy wychowywać pociechy w sterylnych warunkach. Rodzice nie chcą, aby ich dzieci chorowały, toteż ograniczają ich kontakt z antygenami do minimum. Niestety, taka postawa przynosi efekt odwrotny do zamierzonego. Układ immunologiczny malca, który nie ma kontaktu z antygenami, nie rozwija się prawidłowo. W przyszłości może nieprawidłowo oceniać zagrożenie.

Mechanizm powstawania alergii pokarmowych

Dieta jako profilaktyka

Jeśli nie chcemy, aby nasze dziecko zmagało się z alergią pokarmową, powinniśmy zadbać, aby w diecie malca nie zabrakło surowych warzyw, owoców i nasion. Jadłospis należy dostosować do wieku dziecka. Roczne dziecko może spożywać utarte jabłko, podczas gdy w diecie 4-latka mogą pojawić się nasiona słonecznika.

Prawidłowa reakcja układu pokarmowego

W sytuacji, gdy do organizmu przedostaje się antygen, w pierwszej kolejności do „ataku” ruszają makrofagi. Te komórki mają na celu rozpoznać i wyeliminować obcy czynnik, który niesie ze sobą potencjalne zagrożenie. Niestety, czasem zdarza się, że makrofagi przeoczają jakiś antygen. W tym przypadku do „akcji” wkraczają komórki dendrytyczne, które przekazują informacje o „obcym” limfocytom pomocniczym. Ewolucja wyposażyła komórki dendrytyczne w receptory, które stanowią swoisty klucz, pozwalający odróżnić czynniki zewnętrzne od własnych tkanek. W organizmie zdrowego człowieka przeciwciało IgA blokuje antygen, z kolei makrofagi usuwają kompleks antygen-przeciwciało IgA.

 Niestety, coraz częściej spotykamy się z upośledzoną odpowiedzią układu odpornościowego. Te nieprawidłowości przyczyniają się do rozwoju alergii pokarmowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 1 2