masło

W sklepach nie brakuje masła i margaryny. Obydwa produkty umieszczone s,a w tej samej kategorii, jako tłuszcze. Używamy ich do pieczenia czy smarowania pieczywa. Bez nich kanapki nie byłyby sobą. Dziś stajemy przed prawdziwym dylematem – masło czy margaryna? Co wybrać?

Tłuszcze w diecie człowieka

Słysząc hasło tłuszcze od razu zapala się lampka alarmowa. Otyłość, nadwaga, problemy z sercem – to tylko niektóre ze schorzeń, za którymi może stać nadmiar tłuszczu. Ale tłuszcz tłuszczowi nierówny. Nienasycone kwasy tłuszczowe są wręcz niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Tłuszcze są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, oczywiście w kontrolowanych ilościach. Dzięki nim jesteśmy w stanie przyswoić niektóre z ważnych witamin. Całkowite wykluczenie ich z diety nie jest więc najlepszym pomysłem. Ale na sklepowych półkach mamy masło oraz margarynę. Który produkt jest w takim razie lepszy i zdrowszy? Co wybrać?

Masło

Na początku zaznaczmy, że masło jest produktem zwierzęcym. Powstaje ze śmietany. Masło, które znajdziemy w sklepach może zawierać dodatki, takie jak sól, przyprawy czy barwniki. Produkt zawiera nie tylko nienasycone kwasy tłuszczowe, ale także te mniej zdrowe – nasycone, choć tych pierwszych jest w nim znacznie więcej. Im więcej nienasyconych tłuszczy, tym lepiej będzie smarować się nasze masło. Po wyjęciu z lodówki powinno być twarde – to znak, że producent nas nie oszukał. Masło musi mieć minimum 80% tłuszczy. Nie należy do tanich produktów, ceny kostki masła zaczynają się do ok. 4 złotych. Ze względu na swoją budowę, masło jest określane za najlepiej przyswajalny tłuszcz. Witaminy w nim zawarte są w pełni naturalne, co jest wartym uwagi argumentem.

Margaryna

Margaryna jest produktem roślinnym. Tworzy się ją z nierafinowanych olejów nieutwardzonych i utwardzonych tłuszczów roślinnych. Nienasycone kwasy tłuszczowe mogą wystąpić w margarynie, ale zwykle jest ich znacznie mniej niż w maśle. Produkt do smarowania pieczywa, określany jako margaryna wygrywa z masłem pod względem smarowności. Po wyciągnięciu go z lodówki nie musimy czekać, możemy od razu przygotować kanapki. Dlatego konsumenci tak chętnie sięgają po margaryny, których nie brakuje na rynku. W margarynie także znajdziemy witaminy. Ich plusem jest niższa kaloryczność, co nie oznacza, że można spożywać ją bez ograniczeń. Witaminy w margarynie to zasługa producentów, którzy ubogacają w nie ten znany i lubiany produkt. Mimo, iż margaryna jest produktem roślinnym, jest przetworzonym tłuszczem, co nie jest wskazane m.in. kobietom w ciąży czy matkom karmiącym.

masło czy margarynaW pojedynku na tłuszcze wygrywa masło. Choć miłośnicy margaryny wcale nie muszą rezygnować ze swoich przyzwyczajeń. Najważniejsze, by tłuszcze były tylko małym elementem naszej diety, a nie jej podstawą. W nadmiarze mogą zaszkodzić, bez względu na to, czy wybierzemy masło czy margarynę. Nasza dieta powinna być różnorodna, bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Katarzyna Antos