KOSMETYKI Życie z alergią

Konserwanty w kosmetykach – czynniki alergizujące

parabeny

Przeglądając kolorowe magazyny, można zauważyć, iż rynek kosmetyczny jest niezwykle konkurencyjny. W czasopismach, które liczą 100 stron, można naliczyć kilkadziesiąt firm zajmujących się produkcją kremów i balsamów. Reklama nie bez powodu jest określana mianem dźwigni handlu. Szumne obietnice producenta sprawiają, iż porzucamy dotychczas używane kosmetyki na rzecz nowości.

Testowanie nowych kosmetyków

Dermatolodzy przestrzegają przed eksperymentami. Żaden krem nie przyniesie pożądanych rezultatów po dwóch użyciach. Kurację należy przeprowadzić do końca, aby ocenić jej skuteczność. Jeśli w trakcie wprowadzimy nowy krem czy serum, nie będziemy potrafili ocenić, co służy naszej cerze.

Niebezpieczne eksperymenty

Pogoń za nowościami nie tylko zmniejsza szansę na sukces w walce z nieestetycznymi bruzdami, ale przede wszystkim zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia alergii. W tym miejscu warto zaznaczyć, iż nasze ulubione serum może wchodzić w reakcję ze sprawdzonym kremem.

Konserwanty w kosmetykach - czynniki alergizujące

Sprawdzone kremy – czynniki alergizujące

Produkty, które stosujemy przez lata, obdarzamy ogromnym zaufaniem, zapominając przy tym, iż firmy nieustannie pracują nad udoskonaleniem specyfiku. Krem wyprodukowany 10.12.2013 roku może różnić się składem od emulsji wypuszczonej na rynek 10.02.2014 roku. Czasem drobna zmiana, zastąpienie jednego konserwantu innym czy podwyższenie stężenia komponentu zapachowego może przyczynić się do wystąpienia reakcji alergicznej.

Konserwanty w kosmetykach

Kosmetyki dostępne w drogeriach charakteryzują się długim terminem przydatności. Krem wyprodukowany 24.07.2014 r. prawdopodobnie będzie ważny do 24.07.2017 r. Firmy minimalizują ryzyko strat, wprowadzając do specyfików konserwanty. To właśnie nim zawdzięczamy długi termin przydatności.

Alkohol denaturowany

Firmy, które zajmują się produkcją kosmetyków naturalnych, często sięgają po alkohol denaturowany. Instytucja, która wydaje certyfikaty EcoCert, dopuszcza też stosowanie kwasu benzoesowego i jego soli. Choć alkohol denaturowany jest bezpieczniejszy dla organizmu od pochodnych formaldehydu, może podrażniać skórę. Na kosmetyki, zawierające ten naturalny konserwant, powinni uważać właściciele cery płytko unaczynionej. Wprawdzie alkohol denaturowany nie zawsze powoduje zaczerwienienie, często jego działanie jest równoważone przez roślinne ekstrakty, ale warto zachować ostrożność.

Niebezpieczne konserwanty

Alergicy powinni unikać kosmetyków, które zostały zabezpieczone przed rozwojem mikroorganizmów substancjami kryjącymi się pod następującymi oznaczeniami:

  • DMDM hydantoin

  • Diazolidinyl urea

  • Formaldehyde

  • 2-bromo-2-nitropropanol.

 

parabeny

Metylochloroizotiazolinon i metyloizotiazolinon

Pozostałe konserwanty również mogą wywoływać niepożądane reakcje. Metylochloroizotiazolinon oraz metyloizotiazolinon budzą ogromne kontrowersje. Choć zostały dopuszczone do użytku, niektórzy naukowcy powołują się na badania, które wykazały ich szkodliwe działanie. Metylochloroizotiazolinon oraz metyloizotiazolinon mogą wywoływać alergie skórne.

Szkodliwe parabeny?

Parabeny cieszą się złą sławą. Wiele osób odrzuca kosmetyki, na których widnieje informacja o obecności estrów kwasu p-hydroksybenzoesowego. W rzeczywistości nipaginy są najlepiej przebadanymi konserwantami. W odróżnieniu od metylochloroizotiazolinony czy metyloizotiazolinonu rzadziej wywołują alergie skórne. Przeciwnicy parabenów twierdzą, iż nipaginy wykazują działanie estrogenne i tym samym zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia raka sutka. Z kolei przeprowadzone badania naukowe wskazują, iż esterazy, enzymy obecne na naszej skórze, rozkładają estry kwasu p-hydroksybenzoesowego.

Alergicy powinni sięgać po kosmetyki dedykowane cerze wrażliwej. Dobrą sławą cieszą się produkty apteczne, które zostały opracowane z myślą o osobach, które borykają się z problemami skórnymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *