jedzenie na odporność

Układ immunologiczny to pierwszy cel ataku a alergika. Alergeny nie mają dla niego litości, dlatego warto go wzmacniać. Najlepiej wprowadzić do diety jedzenie na odporność. Które produkty będą najskuteczniejsze?

Odporność a alergia

W alergii to właśnie nadwrażliwy układ immunologiczny jest przyczyną reakcji alergicznych. Odporność powinna bronić organizm przed działaniem szkodliwych czynników ale nie zawsze jej procesy są prawidłowe. Wynikiem zaburzenia funkcjonowania pracy układu immunologicznego są objawy alergii, które pojawiają się za każdym następnym kontaktem z alergenem. Im słabsza odporność, tym większa podatność na alergie. Problem odporności dotyczy głównie dzieci, których niewykształcone organizmy nie dają sobie same rady z pojawiającymi się zagrożeniami. W walce z alergenami pomagają naturalne środki, które zwiększają odporność.

Kiszona kapusta

Kiszona kapusta to źródło witaminy C, B oraz K. Ten popularny w Polsce produkt zawiera probiotyki, wzmacniające florę bakteryjna i układ immunologiczny. Ten rodzaj kapusty warto wprowadzić do diety dziecka i dorosłego. Najlepiej wybrać kapustę niepasteryzowaną, która ma w swoim składzie cenne składniki odżywcze.

Jogurt kokosowy

Jogurt kokosowy to trudno dostępny ale bardzo wartościowy produkt. Jest zdecydowanie lepiej przyswajalny niż nabiał z mleka. Może stanowić produkt zastępczy u osób uczulonych na nabiał. Jako źródło probiotyków wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Doskonale wzmacnia organizm po leczeniu antybiotykami.

Ogórki kiszone

kiszonePodobnie jak kapusta kiszona, ogórki kiszone również zawierają witaminę C. Oprócz tego dostarczają nam cennych kultur bakterii. Najzdrowsze są ogórki przygotowane samodzielnie, bez zbędnych substancji konserwujących i wzmacniających smak.

Tego typu produkty zna każdy z nas. Ich wprowadzenie do diety wzmocni układ odpornościowy, nie tylko alergika.

Katarzyna Antos