Alergie pokarmowe

Jedzenie chipsów zwiększa ryzyko raka. Na czym najlepiej smażyć potrawy?

Jedzenie chipsów zwiększa ryzyko raka. Na czym najlepiej smażyć potrawy?

Marzysz o szczupłej sylwetce? Chipsy oddalają cię od osiągnięcia upragnionego celu.  Choć wyglądają niepozornie, stanowią bombę kaloryczną. Czy wiesz, że 100 g tej kuszącej przekąski zaspokaja niemal 1/3 dziennego zapotrzebowania na energię? W związku z tym, iż do chipsów dodawane są wzmacniacze smaku, w tym glutaminian sodu, łatwo można się od nich uzależnić.  Z pewnością zauważyłeś, że podjadając tego typu przekąski, nie potrafisz się do nich oderwać. W rezultacie odstawiasz miskę dopiero wówczas, gdy nie ma w niej już ani jednego chipsa.

Jak powstaje akrylamid?

Jednak największym zagrożeniem dla naszego zdrowia jest akrylamid, toksyczny związek, który powstaje m.in. podczas smażenia ziemniaków na oleju.  Substancja ta wywiera niekorzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, uszkadza neurony oraz zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi i pęcherza moczowego.

Poliakrylamid, substancja składająca się z wielu cząsteczek akrylamidu, znalazł zastosowanie w przemyśle papierniczym, kosmetycznym i włókienniczym.  Akrylamid zawarty w żywności powstaje w wyniku obróbki termicznej, a zwłaszcza podczas smażenia i grillowania.   Nie wszystkie artykuły spożywcze zawierają ten związek w dużych ilościach. Najwięcej akrylamidu powstaje podczas smażenia i grillowania produktów bogatych w węglowodany, a więc ziemniaków i różnego rodzaju warzyw.  Jeśli chcesz, aby posiłek dostarczył ci wszystkich niezbędnych składników odżywczych i był wolny od toksycznych związków, lepiej przygotować go w wyniku gotowania na parze. Udowodniono, iż gotowane ziemniaki zawierają niewielką ilość akrylamidu, podczas gdy zawartość tego związku we frytkach i chipsach waha się od 0,15 do 4 mg na kilogram wyrobu.

Jedzenie chipsów zwiększa ryzyko raka. Na czym najlepiej smażyć potrawy?

Jeśli smażysz, to rób to na maśle!

Nie tylko sposób przygotowywania dań z ziemniaków ma wpływ na zawartość akrylamidu. Jeśli już zdecydujemy się na przygotowanie frytek, lepiej usmażyć je na oleju o dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych niż na oliwie z oliwek, która zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe.  Jeśli przygotowujesz posiłki dla całej rodziny i chcesz, aby były zdrowe, jajecznicę smaż na maśle. W latach 90. reklamy zachęcały do stosowania margaryny, miała ona zmniejszyć ryzyko miażdżycy. Obecny stan wiedzy pozwala na wyciągnięcie wniosku, iż  dla naszego organizmu bardziej szkodliwa jest konsumpcja wyrobów smażonych na tłuszczu pochodzenia roślinnego.

Chipsy i frytki- główne źródło akrylamidu

Z przeprowadzonych badań wynika, iż najwięcej toksycznego akrylamidu zawierają chipsy i frytki, po które chętnie sięgają dzieci i młodzież.  Warto jednak pamiętać, iż ta szkodliwa substancja nie powstaje wyłącznie podczas smażenia na tłuszczu roślinnym, stosunkowe duże ilości tego związku wydzielają się w temperaturze 120 stopni Celsjusza, czyli takiej, w jakiej przygotowujemy wiele posiłków.  Akrylamid znajdziemy również w pieczywie pszennym, ponieważ jest ono wypiekane w temperaturze powyżej 200 stopni Celsjusza.

Akrylamid zwiększa ryzyko raka

Specjaliści ostrzegają przed akrylamidem, ponieważ związek charakteryzuje się wysoką toksycznością. Konsumpcja potraw zawierających tę substancję znacząco zwiększa ryzyko  nowotworu tarczycy, jąder, pęcherza moczowego i nerek.  Szacuje, że spośród 100 osób, które spożywają akrylamid w ilości 0,001 mg na kilogram masy ciała dziennie, przynajmniej 1 zachoruje na raka. Dla przeciętnej kobiety, która waży 60 kg, dopuszczalna dzienna dawka akrylamidu wynosi 0,06 mg. To niewiele, łatwo można ją przekroczyć jedząc frytki i chipsy.

Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny zwracać szczególną uwagę na zawartość swojego talerza. Toksyczny akrylamid wykazuje zdolność do przenikania przez łożysko i tym samym stanowi poważne zagrożenie dla organizmu płodu.   Ta rakotwórcza substancja jest magazynowana w wątrobie, niestety, wraz z moczem wydalamy zaledwie 10% spożytego akrylamidu. Większość latami odkłada się w organizmie i po wielu latach może doprowadzić do rozwoju chorób nowotworowych.

Akrylamid jest szczególnie niebezpieczny dla płodów i noworodków, ponieważ ich organizm nie zdążył jeszcze wykształcić bariery krew-mózg. W  rezultacie u małych dzieci akrylamid może przyczynić się do uszkodzenia komórek nerwowych.

Inga

Komentarze

Izabela Romaniecka

7 lat temu

Zapamiętam sobie tę radę i od tej pary wszystkie potrawy będę smażyła na maśle.

Komentarze są wyłączone.