Alergie skórne

Jaka dieta szkodzi skórze?

Jaka dieta szkodzi skórze

Skóra stanowi naszą wizytówkę. Pokazuje też, w jakim stanie znajduje się nasz organizm i czy funkcjonuje prawidłowo. Jaka dieta szkodzi skórze? Co powoduje powstawanie zmarszczek, trądziku i egzemy?

Mało zróżnicowana dieta

Gdy jemy ciągle to samo, czyli kupujemy te same mrożonki, ziemniaki oraz mięso, to narażamy siebie na wystąpienie niedobór substancji odżywczych. Te występują bowiem w różnych artykułach spożywczych. Niewskazana jest rezygnacja z określonych grup produktów spożywczych bez ważnego powodu. Jeśli nic ci nie dolega,  nie rezygnuj z glutenu czy laktozy. Pieczywo pełnoziarniste oraz nabiał stanowią bowiem źródło cennych substancji odżywczych. Możesz zrezygnować z mięsa, ale pamiętaj o nabiale i jajach, które zawierają witaminę B12 oraz witaminę D.  Staraj się nie stołować na mieście i unikać kulinarnej rutyny. Kupuj różne owoce i warzywa. Korzystaj z bogactwa ziół i przypraw. Niedobór substancji odżywczych prowadzi do pogorszenia stanu skóry, włosów i paznokci.

Dieta zawierająca tłuszcze trans

Tłuszcze trans powstają z nieutwardzonych tłuszczów roślinnych w wyniku działania podwyższonej temperatury. Warto mieć to na uwadze i unikać mrożonej pizzy, frytek, chipsów, krakersów oraz margaryny.  Tłuszcze trans wykazują bowiem działanie prozapalne, przez co mogą powodować egzemę, łuszczycę czy trądzik.

Spożywanie konserwowanej żywności

Wiele artykułów spożywczych można przechowywać latami. Wynika to z dodatku konserwantów, czyli substancji zwalczających potencjalne patogeny, ale też dobre bakterie.  W rezultacie żywność z długim terminem przydatności prowadzi do zaburzeń ilościowo-jakościowych w mikroflorze jelitowej człowieka oraz niekorzystnych zmian w mikrobiomie skóry. To z kolei przekłada się na problemy dermatologiczne, pozwala patogenom namnażać się na naszej skórze, powodując trądzik czy egzemę.

Wysoko przetworzona żywność z glutaminianem sodu

Glutaminian sodu, który jest wykorzystywany jako dodatek do żywności, pełni rolę substancji wzmacniającej smak wyrobu końcowego. Znajdziemy go w chipsach, krakersach, gotowych zupach i sosach. Niestety, glutaminian sodu prowadzi do wyeliminowania dobrej mikroflory skóry oraz jelit. W rezultacie na naszej twarzy pojawiają się pryszcze.

Smażone potrawy

Nie każda obróbka kulinarna jest dobra dla naszego organizmu. Gotowanie jest bezpieczne. Natomiast smażenie czy grillowanie prowadzi do powstania tłuszczów trans o działaniu prozapalnym. Zatem gotuj warzywa lub jedz je na surowo, a dostarczysz swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *