Życie z alergią

Jak zmniejszyć ryzyko przeziębienia?

Jak zmniejszyć ryzyko przeziębienia

Przeziębienie to często spotykana przypadłość w okresie zimowym. Wystarczy tak naprawdę niewiele, by się pochorować. Choć przeziębienie z reguły nie jest niczym groźnym, to staje się uciążliwe w codziennym funkcjonowaniu. Nie potrafimy przespać nocy, boli nas gardło i nic nie smakuje, z nosa leci katar, który sprawia, że odczuwamy skrępowanie w towarzystwie. Na dodatek chodzimy rozbici i rozdrażnieni. Aby tego uniknąć, podpowiadamy, jak zmniejszyć ryzyko przeziębienia.

Ubieraj się ciepło

Nasza pogoda jest bardzo zróżnicowana. Termometr jednego dnia pokazuje 13 stopni, a nazajutrz mamy -2 stopnie. Na dodatek to, co pokazuje termometr, to jedno, a drugie, to temperatura odczuwalna. Wiele z nas popełnia błąd, oglądając prognozę pogody. Prezenterzy zapewniają nas o wielkim ociepleniu, o 15 stopniach na plusie, a my ubieramy się nieco cieniej niż zazwyczaj. To błąd. Nie zakładaj typowo wiosennej sukienki i rajstop. Wciąż noś sukienki z grubej dzianiny, które mają dłuższy rękaw. Do niej dobieraj grube rajstopy, minimum 100 DEN. Kozaki możesz zamienić na ciepłe botki, ale nie rezygnuj z szalika i rękawiczek.

Nie zapominaj o szaliku

No właśnie, bardzo często zapominamy, że nawet przy 10 stopniach na plusie, gdy mocno wieje i pada deszcz, warto mieć pod szyją ciepły szalik. Na razie z niego nie rezygnuj. Staraj się pamiętać też o rękawiczkach, aby nie odmrozić sobie dłoni.

Nie wychodź  na dwór na chwilę częściowo ubrana

Wiele kobiet pracuje w biurze i czasem wybiega coś załatwić do sąsiedniego budynku w samej bluzce czy swetrze. To najprostsza droga, aby się przeziębić, a nawet nabawić zapalenia płuc. Jak musisz przejść się do kadr, załóż szalik oraz kurtkę, zapnij ją. To zajmie ci tylko chwilę.

Nie pij i nie jedz zimnego

Wprawdzie są osoby, którym to nie szkodzi, ale specjaliści od wirusologii przestrzegają. Wirusy, w tym grypy, lubią niskie temperatury, więc jedząc potrawy prosto z lodówki i pijąc colę z lodem, ryzykujesz wirusową infekcję gardła. Twoim migdałkom nie służą też napoje gazowane, które podrażniają je mechanicznie. Staraj się pić wodę oraz soki w temperaturze pokojowej lub ciepłą herbatę. Zanim zjesz jogurt, wyciągnij go z lodówki, niech przez chwilę się zagrzeje.

Unikaj przebywania w towarzystwie osób chorych

Unikaj przebywania z osobami chorymi, ponieważ wirusy przenoszą się drogą kropelkową. Gdy one kaszlą i kichają, rozprzestrzeniają patogeny, ty wdychając je, narażasz się na grypę i przeziębienie. A nie chcesz przecież mieć kataru, nie czuć smaków i zapachów, wszędzie chodząc z chusteczką przy nosie, a po jego ustąpieniu leczyć obtartą, suchą skórę nosa, która nie prezentuje się zbyt estetycznie.

Profilaktycznie pij sok z cytryny

To porada adresowana do osób, które nie są uczulone na cytrusy. Umyj dokładnie świeżą cytrynę, a następnie wyciśnij z niej sok i po prostu go wypij jednym haustem. To wzmocni twoją odporność, ponieważ cytryna stanowi bogate źródło witaminy C. Jeśli uczulają cię cytrusy, nie ryzykuj wykwitów na skórze, tylko skocz do sklepu po suszoną żurawinę, świeże porzeczki lub maliny. Wprawdzie  maliny są teraz z importu, ale wciąż stanowią bogate źródło witaminy C.

Dokładnie susz włosy

Niby banalne, ale w codziennej gonitwie nie mamy często czasu na mycie i dokładne suszenie włosów. Czasem siedzimy z suszarką dobre pół godziny, pukle miejscami wciąż pozostają wilgotne, ale my mamy już dość i kończymy suszenie. Niestety, chodzenie z wilgotnymi włosami grozi przeziębieniem.

Myj dokładnie ręce

Po wejściu do biura, domu czy restauracji, umyj dokładnie ręce. Na zewnątrz oraz w komunikacji miejskiej spotykasz różnych ludzi, w tym osoby chorujące na grypę i przeziębienie. Nie chcesz się przecież od nich niczym zarazić. Woda z mydłem to najlepsza broń w walce z infekcjami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0