Jak wybierać formy do wypieków
Zdjęcie autorstwa cottonbro z Pexels

Wiele z nas uwielbia piec ciasta i ciasteczka jako deser dla swoich bliskich. Cenimy sobie estetyczny wymiar serwowanych posiłków. Stąd tak ważny jest wybór odpowiedniej formy do wypieków oraz wykrawaczek. Wiele z nas przygotowuje też ciepłe posiłki w piekarniku. W naszym artykule podpowiadamy, jak wybierać formy do wypieków.

Spis treści:

  1. Różne ciasta, różne formy do wypieków
  2. Forma do babki piaskowej z kominem
  3. Silikonowe papilotki na muffinki
  4. Formy w kształcie serca
  5. Jakie wykrawaczki do ciastek?

Różne ciasta, różne formy do wypieków

Ciasto niejedno ma imię. Bezy, babki, keksy, ciasta drożdżowe, kołacze, serniki, biszkopty i placki owocowe –  wszystko to smakuje obłędnie i wabi pięknym zapachem. Aby przygotować poszczególne rodzaje ciast, trzeba mieć odpowiednie umiejętności i formy do wypieków. Niestety, nie wystarczy nam zakup jednej uniwersalnej. W czym innym pieczemy sernik, a w czym innym babkę czy keks. Należy to uwzględnić, kompletując wyposażenie kuchni.

Forma do babki piaskowej z kominem

Choć wśród Polaków nie brakuje łasuchów, którzy lubią przygotowywać domowe desery, zamiast sięgać po gotowe, to najczęściej stawiamy na sprawdzone i proste przepisy. Największą popularnością cieszą się babki oraz muffinki. Ich przygotowanie nie nastręcza bowiem większych trudności. Ponadto są to ciasta, które zawsze wyrastają dzięki dodatkowi proszku do pieczenia. Rzadko ich pieczenie kończy się powstaniem zakalca. Babki piaskowe oraz muffinki to wypieki odpowiednie dla osób początkujących, które stawiają swoje pierwsze kroki jako amatorzy-cukiernicy. Do ich wypieku będziemy potrzebować jednak odpowiedniej formy. W przypadku babki piaskowej najlepiej sprawdzi się forma do babki z kominem. Tego typu blaszki wyglądają bardzo charakterystycznie. Boki mają falowane, natomiast pośrodku wznosi się cylinder, dzięki czemu uzyskujemy odpowiedni kształt ciasta.

formy do ciast

Zdjęcie autorstwa Lisa z Pexels

Silikonowe papilotki na muffinki

Do wypieku muffinek najlepiej sprawdzą się silikonowe papilotki. Są one bezpieczne i stosunkowo łatwo można utrzymać je w czystości. Silikonowe papilotki stanowią przedmiot wielokrotnego użytku. Muffinka nie przykleja się do ścianek, łatwo można ją wyjąć z formy.

Formy w kształcie serca

Czasem chcemy przygotować ciasto na specjalną okoliczność. Zależy nam na tym, aby nadać mu odpowiedni kształt. Np. na rocznicę ślubu chcemy upiec ciasto w kształcie serca, aby sprawić przyjemność ukochanej osobie. Na szczęście dziś jest to możliwe. Na rynku bez problemu kupimy formy w niestandardowych kształtach. Dużą popularnością cieszą się forma w kształcie serca, baranka oraz zająca. Te dwie ostatnie okazują się przydatne w okresie wielkanocnym.

Jakie wykrawaczki do ciastek?

Bardzo proste w przygotowaniu są także kruche ciasteczka. Przy odpowiednim przechowywaniu nadają się do spożycia przez kilka tygodni. W związku z tym, że do nich również dodajemy proszek do pieczenia, ich przygotowanie rzadko kończy się klęską.  Do wypieku ciastek potrzebujemy wykrawaczek. Możemy kupić plastikowe lub metalowe.  Niektóre nie tylko wykrawają ciastko, ale też nadają mu ciekawą fakturę dzięki płytce z jakimś oryginalnym wzorkiem. Metalowe foremki mogą rdzewieć, jeśli trafimy na takie gorszej jakości. Z drugiej strony są bardziej ekologiczne, a odpowiednio dobrane mogą nam służyć przez długie lata. Dobór kształtów wykrawaczek zależy od naszych indywidualnych preferencji i potrzeb. Jeśli pieczesz głównie pierniczki, postaw na bożonarodzeniowe motywy, w tym gwiazdę betlejemską, bałwanka, aniołka, renifera etc. Natomiast jeśli potrzebujesz wykrawaczek do pieczenia kruchych ciasteczek na co dzień, postaw na takie o bardziej uniwersalnych kształtach, vide serce czy kwiaty.