zdrowie

Sięgamy po egzotyczne super foods, coraz to nowe ziarna czy kasze, a tymczasem my także możemy pochwalić się produktami, które są zdrowe i wartościowe. Jabłka to czyste zdrowie w polskim wydaniu. Dlaczego warto jeść je każdego dnia?

Polskie owoce

Alergia na jabłka jest powszechna, jednak wszystkie osoby, które mogą je spożywać, powinny to robić. Jabłka to bardzo wartościowe owoce a w dodatku łatwo dostępne. Polskie sady dają piękne owoce, które lądują w naszych sklepach oraz są eksportowane. Liczne odmiany, od tych kwaśnych i kruchych, po słodkie i soczyste są lubiane nie tylko w naszym kraju. Dzięki swoim składnikom, jabłka przyczyniają się do naszego zdrowia. Każdego dnia powinniśmy zjeść jedno jabłko, co pozwala zminimalizować ryzyko różnych chorób. Owoce nie są drogie, a są dostępne w sklepach przez cały rok, zalecane dla dzieci i dorosłych. Nie pozostaje nam nic innego, jak wprowadzić je do codziennej diety.

Jedz  na zdrowie

Argumentów za właściwościami naszych rodzimych owoców jest wiele. W jabłkach, a szczególnie w ich skórce znajdziemy kwercetynę, która jest przeciwutleniaczem. Substancja wspomaga procesy pamięci i myślenia. Chroni mózg, więc zmniejsza ryzyko takich chorób jak chociażby Alzheimer czy Parkinson. W przypadku nowotworów, jabłka także mogą wiele zdziałać. Związki obecne w owocach hamują wzrost komórek rakowych. Błonnik zaś, niweluje problemy z układem pokarmowym. Osoby, które częściej jedzą jabłka, rzadziej chorują na raka płuc. Wszystko to jest zasługą flawonoidów, kwercetyny oraz innych cennych związków. Ale to nie wszystko, ponieważ są jeszcze pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu. Najlepiej więc zjadać jabłko wraz ze skórką, gdzie kryje się wiele wartościowych substancji. Nie są kaloryczne, składają się głównie z wody i błonnika, więc stanowią doskonały pokarm dla cukrzyków i osób na diecie. Zamiast po batona, warto sięgnąć po jabłko. Także astmatycy powinni częściej jeść jabłka, co może pomóc w łatwiejszym oddychaniu. Regularne spożycie soczystych jabłek chroni serce i zapobiega rozwoju próchnicy. Wzmacniają układ odpornościowy i łagodzą stres. Poprawiają metabolizm, a do tego są smaczne, więc nie trzeba namawiać do ich jedzenia.

jabłkaPowinniśmy jeść jabłka w każdym wieku, ponieważ charakteryzują się tyloma zdrowotnymi właściwościami, czym tylko nieliczna grupa produktów może się pochwalić. Jabłka w prawidłowej diecie dziecka czy dorosłego to najlepsze rozwiązanie na wzmocnienie organizmu i ogólnego zdrowia. Jako źródło błonnika, minerałów oraz innych substancji odżywczych, jabłka stanowią ważny element w zdrowej diecie. Już piramida żywienia wskazuje nam owoce i warzywa, jako produkty, które w naszym codziennym jadłospisie powinny stanowić większość. Nawet lekarze zalecają jedzenie jabłek, a badania potwierdzają liczne korzyści z ich spożycia. Jedzmy więc polskie owoce i cieszmy się zdrowiem oraz witalnością przez długi czas.

Katarzyna Antos