Alergie pokarmowe OWOCE i WARZYWA

Gruszki są zdrowe, ale mogą … uczulać

alergia na gruszki

Gruszki mogą się poszczycić długą historią, są znane od czasów prehistorycznych.  Na Stary Kontynent przywędrowały z dalekiej Persji. Skąd wiemy, że starożytni żywili się gruszkami? Te smaczne i zdrowe owoce pojawiają w „Odysei” Homera.  Włosi docenili walory smakowe gruszek, o czym  najlepiej świadczy fakt, iż Juliusz Cezar zwykł określać je mianem „gwiazd ogrodów”, na jego polecenie sadzonki drzewek owocowych zostały przekazane podbitej Anglii.

 

Właściwości lecznicze gruszek

Gruszki stanowią nie tylko ucztę dla kubków smakowych, na ich właściwości lecznicze zwrócili uwagę Francuzi i Belgowie, którzy zaczęli stosować te apetyczne owoce jako środek zwalczający uciążliwe dolegliwości i zapobiegający chorobom.  Z badań przeprowadzonych przez botaników wynika, iż na świecie istnieje około 30-60 odmian gruszy.

Gruszki stanowią bogactwo cennych składników odżywczych. Dostarczają organizmowi sporą porcję składników mineralnych, w tym potasu, który uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych i regulacji gospodarki wodnej organizmu.  Te smaczne owoce obfitują również w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, jod i bor.  Gruszki zawierają również kwasy owocowe, w tym jabłkowy i cytrynowy.  Choć charakteryzują się wysoką zawartością węglowodanów, nie należy z nich rezygnować, ponieważ dostarczają organizmowi błonnika i pektyn, substancji regulujących perystaltykę jelit.   Gruszki to również skarbnica  antyoksydantów, czyli substancji zwalczających wolne rodniki odpowiedzialnych za procesy starzenia się organizmu. W tych smacznych owocach znajdziemy witaminy A, C, PP, B1, B2 i B6.

alergia na gruszki

 

Smaczna recepta na smukłą sylwetkę

Chcesz zrzucić zbędne kilogramy, ale czasem kuszą cię słodkie przekąski? Gruszka stanowi doskonałe rozwiązanie.  Choć charakteryzuje się słodkim smakiem, 100 g owoców dostarcza zaledwie 57 kcal. Wbrew pozorom, gruszki w głównej mierze składają się z wody. W związku z tym, iż dostarczają organizmowi sporą porcję pektyn, zaliczanych do rozpuszczalnej postaci błonnika, sprzyjają utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Pektyny wykazują zdolność do wiązania wody, toteż wypełniają one żołądek, zapewniając uczucie sytości. W rezultacie osobie, która zjadła ten smaczny owoc, łatwiej oprzeć się pokusie i zrezygnować z czekoladek. Mamy również dobrą wiadomość dla diabetyków, ze względu na niski indeks glikemiczny gruszki (30), mogą oni rozkoszować się smakiem owoców bez obaw.

Chcesz dokończyć ważny projekt? Zjedz gruszkę!

Na co dzień wykonujesz stresującą pracę? Powinieneś wzbogacić swoje menu o gruszki. Te smaczne owoce stanowią bogate źródło boru, składnika mineralnego, który stymuluje nasz mózg do efektywnej pracy i  poprawia  kreatywność.   Bor stanowi również odpowiedź na problemy z koncentracją, czasem nie potrafimy skupić swojej uwagi, ponieważ w naszym organizmie brakuje tego składnika.

 

Lekkostrawna przekąska zapobiegająca zaparciom

Ze względu na problemy z wrażliwym żołądkiem starasz się unikać potraw ciężkostrawnych? Możesz bez obaw jeść gruszki, dokładnie przeżuwając każdy kęs.  Jeśli twoim problemem są zaparcia, z pewnością docenisz działanie tych apetycznych owoców. Dojrzałe, miękkie gruszki stymulują trawienie i tym samym ułatwiają wypróżnianie.  Nie należy jednak przesadzać, ponieważ nadmiar gruszek w diecie może doprowadzić do rozwolnienia.

alergia na gruszki

Czy gruszki mogą uczulać?

Choć gruszki wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, alergicy powinni na nie uważać. Wprawdzie te smakowite owoce nie są zaliczane do najczęściej spotykanych alergenów pokarmowych, ale mogą uczulać.  Dlaczego organizm czasem reaguje na gruszki alergią? Udowodniono, iż w większości przypadków mamy do czynienia z reakcją krzyżową między pyłkami drzew a białkami pokarmowymi.  Innymi słowy, jeśli zmagasz się z uczuleniem na pyłki, niewykluczone, iż po spożyciu gruszek pojawią się u ciebie objawy nadwrażliwości. Wbrew pozorom uczulenie na gruszki nie manifestuje się zespołem alergii jamy ustnej.  Wśród początkowych objawów alergii wymienia się nieżyt nosa, w miarę upływu czasu może pojawić się też pokrzywka kontaktowa. Jak sama nazwa wskazuje zmiany skórne pojawiają się w obrębie miejsc, które miały styczność z alergenem, w tym przypadku gruszką. Pokrzywka na ogół pojawia się na palcach i wargach.

Jeśli nie stwierdzono u ciebie alergii na gruszki, możesz bez obaw rozkoszować się ich smakiem, mając świadomość, iż wpływają one korzystnie na funkcjonowanie organizmu.

 

Irmina