KUCHNIA ALERGIKA NAJNOWSZE Życie z alergią

Gorąca czekolada na chłodne dni

gorąca czekolada

Czekolada ma mnóstwo zwolenników. Jest pyszna w każdej postaci, ale w sezonie jesienno-zimowym znacznie częściej sięgamy po jej płynną wersję. Gorąca czekolada to idealny pomysł na chłodne dni.

Czekoladowy aromat

Słodka, pyszna, o zniewalającym zapachu – taka właśnie jest czekolada, ta prawdziwa, zrobiona z dużej ilości kakao. Czekolada do picia a właściwie nasiona kakaowca w takiej wersji, doceniali Majowie. Wraz z przywiezieniem cennych nasion do Europy, popularność wzrastała. Obecnie produkuje się różne rodzaje czekolady, w tym białą czy gorzką. Wykorzystuje się także wszelkie dodatki, aby wzmocnić smak czekolady, która jest bogatym źródłem składników mineralnych.

Czekolada na gorąco

Składniki:
250 ml mleka
5 łyżek śmietanki 30%
2 łyżki cukru
50 g czekolady gorzkiej
cynamon
chilli

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko, śmietankę i cukier. Możemy dodać także odrobinę cynamonu i chilli. Przyprawy te nie są jednak wskazane osobom na nie uczulonym, więc przed zrobieniem napoju zapytajmy się o alergię. Podgrzewamy składniki, w międzyczasie siekając czekoladę. Dodajemy ją do mleka i podgrzewamy cały czas mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Czekoladę przelewamy do kubków lub filiżanek. Możemy podawać ją ozdobioną bitą śmietaną.

Gorąca czekolada z piankami

Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki śmietanki kremówki
1/2 łyżeczki cynamonu
pianki marshmallows

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszceniu dodajemy stopniowo śmietankę i mleko, cały czas mieszając. Dodajemy cynamon i podgrzewamy aż czekolada zrobi się gorąca. Wlewamy napój do kubków i na wierzch umieszczamy pianki marshmallows. Nie musimy już słodzić czekolady, ponieważ pianki po rozpuszczeniu nadadzą jej słodki smak.

Czekolada black&white

Składniki:
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 tabliczka białej czekolady
800 ml mleka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
odrobina cukru waniliowego
kakao rozpuszczalne do dekoracji

Przygotowanie:
Czekoladę siekamy. Mleko podgrzewamy i blendujemy z czekoladą, cukrem oraz kawą. Gotową czekoladę przelewamy do kubków i ozdabiamy kakao.

Czekolada do piciaczekolada

Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
200 ml mleka
180 g schłodzonej śmietany kremówki
cukier biały
cukier waniliowy

Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy mleko i cukier według uznania. Podgrzewamy i mieszamy aż składniki się rozpuszczą i dobrze połączą. Gotowy napój przelewamy do szklanek i ozdabiamy bitą śmietaną, przygotowaną z kremówki.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 1