Gluten a reumatoidalne zapalenie stawów

Atak autoimmunologiczny

Kiedy bakteria dostaje się do organizmu, układ immunologiczny rozpoznaje je jako coś obcego i atakuje, by zapobiec chorobie. Niestety u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów, organizm atakuje własne tkanki, co uszkadza błonę jelit, a w efekcie pozwala żywności o większej objętości przejść przez uszkodzoną ścianę jelita i przedostać się do organizmu.

Mówimy wówczas o nieszczelnym jelicie i reakcji autoimmunologicznej, która może przyczynić się do RZS i innych chorób autoimmunologicznych.

Dla osób z nietolerancją glutenu organizm atakuje to, co zawierające gluten, a to prowadzi do uszkodzenia jelit. Cząsteczki glutenu przedostające się do krwiobiegu i do stawów są atakowane przez układ odpornościowy, co doprowadza do długotrwałych schorzeń, trudnych do leczenia.

Źródło – SJ Miller; PubMed Health: Rheumatoid Arthritis (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth) / British Journal of Rheumatotology: Review of Dietary Therapy for Rheumatoid Arthritis