Dlaczego łosoś może uczulać?

Jak reaguje organizm?

Jeśli człowiek jest uczulony na jakiś produkt, to organizm traktuje ten alergen jak ciało obce. Wtedy broni się, a polega to na wytwarzaniu przeciwciał, które są rozpoznawane jako reakcje chemiczne. Reakcje alergiczne są różne – zależą min. od rodzaju alergenu i od reakcji organizmu na dany alergen.

Alergia na łososia

Łosoś, obok śledzia, makreli i łupacza, jest jedną z najczęściej uczulających ryb. Alergia może wystąpić po zjedzeniu łososia lub po dostaniu się alergenów do dróg oddechowych. W ekstremalnych przypadkach alergia pojawia się już w chwili dotknięcia talerza, na którym znajduje się ryba.

Dlaczego łosoś może uczulać?

Skutki alergii

Spożycie łososia, w przypadku uczulenia na niego, może skutkować:

  • wstrząsem anafilaktycznym,

objawami ze strony przewodu pokarmowego, tj.:

  • nudnościami,
  • wymiotami,
  • biegunką,
  • bólem brzucha,
  • obrzękiem jamy ustnej,
  • świądem jamy ustnej,

zmianami skórnymi, tj.:

  • pokrzywką,
  • świądem skóry,
  • obrzękiem naczynioruchowym,

objawami ze strony układu oddechowego, tj.:

  • dusznością astmatyczną,
  • nieżytem nosa,
  • nieżytem spojówek,
  • uciskiem w klatce piersiowej.