Dieta w alergii

W leczeniu alergii pokarmowej bardzo ważne jest przestrzeganie diety. Musimy wykonać wszelkie badania, aby upewnić się, jaki składnik pokarmów doprowadza do uczuleń. W związku z tym trzeba przeprowadzić “diagnostykę”, aby potwierdzić dokładnie, co powoduje nadmierną odpowiedź układu immunologicznego. Tylko wówczas jesteśmy w stanie odpowiednio dobrać dietę i wykluczyć produkty, które nie powinny się w niej znaleźć. Nie ma sensu leczenie, jeśli nie będziemy stosować się do zaleceń narzuconych przez lekarza. Szczególnie ważne jest to podczas alergii u dzieci. Trzeba zwracać uwagę na to, co się je, aby nawet niewielka ilość alergenu nie mogła dostać się do jadłospisu. Często zdarza się, że przy kolejnej styczności z substancją uczulającą możemy zareagować znacznie poważniej niż wcześniej i dlatego nie wolno ryzykować. Dieta wówczas może nas uchronić przed skutkami styczności z alergenem. Wiele osób przez bardzo długi czas musi przestrzegać zalecanego planu odżywiania, aby mieć szansę na wyleczenie uczulenia. Jednakże przeważnie osoba chora nie musi do końca życia przestrzegać diety. Jeśli schorzenie zostanie wyleczone można wrócić do normalnego funkcjonowania.