Składniki

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 600 ml wody
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • sok z 1 limonki
  • sól
  • pieprz

Opis wykonania

1. Soczewicę umieszczamy w garnku, po czym zalewamy ją wodą, dodajemy listek laurowy, sól i pieprz. Gotujemy ją tak długo, aż doprowadzimy do wrzenia. Następnie zakrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez 15-30 minut do całkowitego rozgotowania.

2. W drugim rondelku smażymy smażymy cebulę, czosnek i imbir na oleju słonecznikowym. Następnie dodajemy kolendrę, kmin rzymski i kurkumę i gotujemy przez minutę.

3. Do rondelka z podsmażoną cebulą i czosnkiem dodajemy puree z soczewicy i gotujemy przez 5 minut, nieustannie mieszając.

4. Przed podaniem potrawy skrapiamy ją z sokiem z limonki i doprawiamy do smaku.