Alergie pokarmowe

Czy orzechy makadamia uczulają? Co warto wiedzieć o orzechach makadamia?

Czy orzechy makadamia uczulają

Uczulenie na różnego rodzaju orzechy jest zjawiskiem bardzo powszechnym. Badania pokazują, że alergia na orzechy zalicza się do najczęstszych alergii pokarmowych na świecie. Zdarza się, że alergicy źle reagują tylko na jeden gatunek orzechów, jednak w niektórych przypadkach konieczne jest usunięcie z diety niemal wszystkich gatunków. To, czy należymy do grona osób uczulonych na tego typu produkty spożywcze, można sprawdzić wykonując specjalne testy. Jakie objawy daje uczulenie na orzechy? Czy orzechy makadamia również wywołują alergie?

Co warto wiedzieć o orzechach makadamia?

Orzechy makadamia są znane praktycznie na całym świecie, jednak ich głównym producentem jest Australia i Nowa Zelandia. Ponadto uprawiane są między innymi w Stanach Zjednoczonych, RPA, Brazylii, Izraelu, czy na Kostaryce. W Polsce orzechy makadamia kupisz na www.spichlerz-zdrowia.pl, można ich szukać także w dużych marketach i popularnych dyskontach.

Orzechy makadamia nie cieszą się w naszym kraju specjalną popularnością, a winę za to ponosi prawdopodobnie ich nie najniższa cena. Orzechy te są uważane za „ekskluzywne”, jednak warto włączyć je do swojego jadłospisu nawet w niewielkiej ilości ze względu na ich wartości odżywcze.

Orzechy makadamia mają w sobie największą zawartość tłuszczów spośród wszystkich znanych gatunków, przy czym są to głównie tłuszcze nienasycone, a więc mające pozytywny wpływ na organizm człowieka. Ponadto stanowią cenne źródło witamin B2, B3 (PP), B5, B6, E, a także wapnia, fosforu, żelaza, potasu, cynku, magnezu i selenu. Jedząc orzechy makadamia codziennie w ilości 100 gram, zaspokoimy pełne zapotrzebowanie organizmu na witaminę B1 i 80% zapotrzebowania na miedź.

Orzechy makadamia a alergie

Podobnie jak inne orzechy, makadamia również mogą wywoływać alergię. Warto jednak zauważyć, że dzieje się tak stosunkowo rzadko, zwłaszcza w porównaniu z fistaszkami (orzeszki ziemne), orzechami włoskimi, czy laskowymi i migdałami. Ostrożność zaleca się głównie kobietom w ciąży i karmiącym, gdyż nie zostały jeszcze przeprowadzone badania na temat tego, jak mogą działać orzechy makadamia na organizm zarówno kobiety w tym okresie, jak i dziecka.

Ciekawostką jest natomiast to, że orzechy te są niebezpieczne dla psów. Zwierzęta te po spożyciu orzechów makadamia mogą mieć gorączkę, zaburzenia chodzenia oraz silne wymioty. W najgorszych wypadkach zjedzenie orzechów przez psy może doprowadzić nawet do ich śmierci.

Jak wykorzystywane są orzechy makadamia?

Oprócz spożywania orzechów makadamia, można je wykorzystywać także w kosmetyce. Szczególnie wartościowy i popularny jest olej pozyskiwany z tych orzechów, który można stosować zarówno na skórę, jak i włosy. Jego działanie jest nawilżające, regenerujące, odżywiające i wygładzające. Kosmetyki z dodatkiem oleju makadamia niwelują niewielkie zmarszczki, łagodzą podrażnienia, dzięki czemu świetnie sprawdzają się w przypadku skóry suchej, łuszczącej się, a także naczynkowej i trądzikowej.