dieta bezglutenowa

Moda na bezglutenowe żywienie opanowała rynek żywieniowy. W większości sklepów dostępne są produkty, które producenci podpisują jako zdrowe i nie zawierające szkodliwego dla niektórych glutenu. Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?

Bez glutenu

Gluten to białko roślinne, które zawierają zboża. Pszenica, żyto czy jęczmień to doskonale znane nam zboża, które jak się okazuje, mogą być źródłem kłopotów zdrowotnych. Osoby uczulone na gluten miewają problemy z przyjmowaniem pokarmów, co objawia się bólem brzucha, nudnościami. Reakcje układu pokarmowego bywają podobne do zwykłego zatrucia, co utrudnia rozpoznanie nietolerancji glutenu czy alergii na to białko.

Dieta bezglutenowa – czy jest zdrowa?

Dieta bezglutenowa to konieczność u osób, których organizm źle reaguje na znajdujący się w spożywanych pokarmach gluten. Wykluczenie go z codziennego odżywiania pozwala na wyeliminowanie niepokojących objawów i uregulowanie pracy układu pokarmowego. To duży komfort dla alergików. W przypadku zdrowych osób, które mogą ze spokojem spożywać gluten, nie ma konieczność wprowadzania specjalnej diety. Jednak coraz więcej osób decyduje się na rozpoczęcie diety bezglutenowej. Wprowadzając nową dietę, ludzki organizm przestaje dostawać cenne składniki, co może spowodować określone skutki. Gluten jest bowiem cennym źródłem białka.bez glutenu Jego obecność szkodzi, ale chorym na celiakię. Niektórzy twierdzą, że brak glutenu w diecie pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Ten rodzaj odżywiania nie jest najlepszą formą odchudzania. Jeśli chcemy zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę, znacznie bardziej odpowiedzialnym krokiem będzie ograniczenie soli, cukru, tłustych oraz wysoko przetworzonych produktów. Pełnoziarniste produkty są wręcz wskazane w zdrowiej diecie człowieka, który nie ma żadnych chorób. Nie ma więc potrzeby aby bezpodstawnie eliminować gluten.

Wokół glutenu toczą się różne dyskusje. Wiem na pewno, że szkodzi osobom chorym na celiakię i alergikom, uczulonym na gluten. W innych sytuacjach nie udowodniono niekorzystnego działania glutenu. Osoby zdrowe mogą więc ze spokojem sięgać po produkty, które go zawierają, pamiętając, żeby raczej nie eksperymentować samodzielnie z jakimikolwiek dietami.

Katarzyna Antos