ABC alergii CHOROBY ALERGICZNE

Czy alergia może zabić?

Czy alergia może zabić?

Mianem anafilaksji określamy gwałtowną reakcję organizmu o podłożu alergicznym lub niealergicznym. Jeśli szybko nie zostaną podjęte stosowne działania, może dojść do tragedii. O czym powinny pamiętać osoby zagrożone wstrząsem?

Wstrząs anafilaktyczny – objawy

Anafilaksja manifestuje się swędzącą wysypką, obrzękiem górnych dróg oddechowych oraz gwałtownym spadkiem ciśnienia tętniczego krwi. Jeśli zaobserwujemy wyżej wspomniane objawy, powinniśmy niezwłocznie zadzwonić po karetkę. W zgłoszeniu należy zaznaczyć, iż prawdopodobnie mamy do czynienia ze wstrząsem anafilaktycznym. Nasza uwaga powinna skłonić dyspozytora do natychmiastowego wysłania karetki pogotowia.

Czy alergia może zabić?

Eliminacja alergenu

Osoby, które w przeszłości otarły się o śmierć, powinny unikać kontakt z alergenem, który wywołał u nich gwałtowną reakcję. Niestety, nie zawsze jest to możliwe. Szczególnie niebezpieczne są pszczoły i osy. Latem można zminimalizować ryzyko, unikając ogrodów, działek i miejskich parków. Warto jednak pamiętać, iż owady można spotkać wszędzie, także na balkonie.

Zastrzyk z adrenaliną

Jeśli wiemy, że nasz organizm wykazuje tendencję do silnych reakcji alergicznych, powinniśmy poprosić lekarza o przepisanie zastrzyku z adrenaliną. Preparat należy nosić przy sobie i poinformować znajomych o problemie. Jeśli przyjaciele będą dysponowali stosowną wiedzą, mogą uratować nam życie, gdy dojdzie do wstrząsu.

Anafilaksja – przyczyny

Do anafilaksji dochodzi wskutek uwolnienia białek z leukocytów. Te substancje mogą nasilić reakcje alergiczne. Nie zawsze uwolnienie białek ma związek z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu immunologicznego.

Potencjalne alergeny

Niepożądaną reakcję teoretycznie może wywołać dowolna substancja. Wyróżniamy jednak kilka grup związków, które stanowią szczególne zagrożenie dla nadwrażliwego organizmu. Alergicy powinni uważać na leki, po które sięgają. Do dokumentów warto włożyć kartkę z listą substancji, na które jesteśmy uczuleni. Jeśli podczas wypadku dojdzie do utraty świadomości, lekarz będzie wiedział, jakich leków nie należy podawać.

Informacje na etykiecie

Jeśli artykuł spożywczy zawiera orzeszki ziemne, mleko, seler czy jajka producent ma obowiązek zamieścić stosowną adnotację na opakowaniu. Wyżej wymienione substancje są zaliczane do silnych alergenów. Nawet śladowa ilość orzeszków ziemnych może doprowadzić do zgonu. Jeśli borykamy się z uczuleniem, powinniśmy bezwzględnie weryfikować skład spożywanych potraw. Jeśli kelnerka w restauracji nie wie, co znajduje się w zupie, nie jedzmy jej.

Choć alergie bywają uciążliwe, zazwyczaj nie prowadzą do zgonu. Osoby uczulone powinny jednak zachować ostrożność, ponieważ nigdy nie wiadomo, jak organizm zareaguje na spotkanie z nieznanym. Jeśli wcześniej nie konsumowaliśmy orzechów brazylijskich, a korzeń selera wywołuje u nas gwałtowną reakcję alergiczną, nie eksperymentujmy.