Czerwień koszenilowa czyli E124

Czym się różni syntetyk koszenilowy od koszenili?

Koszenila to barwnik pozyskany z ciała i jaj mszyc o nazwie koszenila, żerujących na kaktusach z rodzaju Opuncja. Jest używana od tysiącleci, także do barwienia kosmetyków i tkanin.

Natomiast czerwień koszenilowa (E124)to syntetyczny odpowiednik naturalnej koszenili (E120) – znacznie bardziej kontrowersyjna jako dodatek do artykułów spożywczych. Ze względu na wysoką cenę naturalnej odmiany, wielu producentów stosuje syntetyczny odpowiednik, co nie zawsze jest zgodne z obowiązującymi przepisami i zaleceniami UE.

Koszenila nie jest toksyczna, ani kancerogenna

Jednakże, obecność zanieczyszczeń w preparacie barwnika, nie zaś sam kwas karminowy, może wywołać u nielicznej grupy osób wstrząs anafilaktyczny.

Handel koszenilą prawie całkowicie ustał w 20. wieku, choć w ostatnich latach stała się ponownie wartościowym towarem, gdyż wielu producentów (i konsumentów) woli stosować naturalne barwniki zamiast syntetycznych. Jednak większość konsumentów nie jest świadoma, że koszenila pochodzi z owadów – jest zatem nieodpowiednia dla wegetarian i zakazana przez niektóre religie.

Na rynku występują zasadniczo dwie formy barwnika: ekstrakt koszenili – sporządzony z wysuszonych i sproszkowanych owadów, zawierający ok.20% kwasu karminowego oraz karmin – preparat w postaci nierozpuszczalnej w wodzie.
Polską koszenilę otrzymywano z owadów o nazwie czerwiec polski.

Czerwień koszelinowa nie ma nic wspólnego z koszenilą, choć ma podobną barwę i podobną, mylącą nazwę. Jest zabroniona w Stanach Zjednoczonych, Norwegii i Finlandii.
WI