Deser Przepisy

Czekoladki bez czekolady i mleka

Składniki

  • 100 g bezmlecznej margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • wanilia, cukier lub aromat waniliowy do smaku (niekoniecznie)
  • ok. 250 g dozwolonego „mleka” w proszku, np. roślinnego (nie ryżowego, ja użyłam bebilonu pepti)

Opis wykonania

Margarynę, cukier, wanilię i wodę zagotować i gotować ok. 5 minut na niezbyt dużym ogniu. Zestawić z ognia. Wsypywać po trochu mleko jednocześnie miksując, aż składniki się połączą, a masa będzie w miarę gładka. Jeszcze ciepłą wypełnić silikonowe foremki. Odstawić do lodówki, by masa stężała. Przed wyjmowaniem, wstawić foremkę na pół godziny do zamrażarki. Przechowywać w lodówce. Ludziki można nadziać na patyczki i podać jako lizaki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 1