Alergie pokarmowe POZOSTAŁE ALERGIE POKARMOWE

Czekolada – alergen czy cenny produkt?

alergia na czekoladę

Czekolada – gorzka, mleczna czy z dodatkami. W każdej postaci jest uwielbiana i niezwykle pożądana przez łakomczuchów. Jest także zmorą alergików. Kiedy czekolada szkodzi a kiedy jest wartościowym produktem naszej diety?

Czekolada i alergia

Głównymi składnikami lubianej czekolady jest kakao i białko. To dwa silne alergeny pokarmowe. Uczulać mogą także nadzienia oraz dodatki takie jak owoce, bakalie i przyprawy. Uczulenie na jeden z produkt nie wyklucza spożywania czekolady. Wystarczy wybrać wtedy smakołyk bez dodatków lub odpowiedni rodzaj czekolady. Przy alergii na kakao, możemy spróbować białej czekolady, która ma mniejsze właściwości alergizujące. Najważniejsze jest czytanie etykiet. Znajdziemy na nich informacje niezwykle ważne dla alergika. Czasem śladowe ilości orzechów czy owoców mogą być przyczyną niepokojący reakcji alergicznych. Sprawdzając skład danej czekolady możemy uniknąć następstw alergii takich jak świąd wypryski skórne czy katar sienny. Już po kwadransie od spożycia czekolady mogą wystąpić tego typu objawy.

Czekolada – cenny produkt dla kobiet w ciąży

kakao

Kobiety w ciąży powinny jeść czekoladę. Uzasadnienie jest proste. Kakaowy produkt nie tylko poprawia nastrój ale także wpływa na zdrowie matki i dziecka. Spożywanie czekolady może ochronić przez stanem przedrzucawkowym i nadciśnieniem. Zawierający flawonole produkt jest cenny pod względem zdrowia. Badacze potwierdzają korzystne działanie czekolady. Tlen i składniki odżywcze były dzięki niej lepiej przekazywane a przez co płód i łożysko lepiej pracują. Zdrowa porcja czekolady nie powinna przekroczyć 30 g dziennie, co jest odpowiednikiem sześciu kostek przysmaku. Kobiety w ciąży często nachodzi ochota na coś słodkiego. W takich chwilach warto sięgnąć po czekoladę gorzką lub mleczną. Biała czekolada ma najmniej wartości odżywczych, ponieważ nie zawiera dużej ilości kakao. Objadanie się słodyczami nie jest wskazane, ale drobna przyjemność nikomu nie zaszkodzi, pod warunkiem, że nie jesteśmy uczuleni na żaden ze składników pysznej czekolady.

Czekolada to zdecydowanie wspaniały produkt, choć bywa bardzo niebezpieczny, nie można odmówić mu smaku. Alergicy uczuleni na czekoladę muszą mieć się na baczności. Czytając etykiety mogą uniknąć objawów alergii. Jedzmy więc czekoladę, jeśli tylko nie ma co do tego żadnych przeciwwskazań.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 1