Alergia u dzieci CHOROBY ALERGICZNE I DIAGNOSTYKA

Co to jest alergia i maraton alergiczny ?

maraton alergiczny

Jako pierwsza pojawia się alergia pokarmowa, często pod postacią atopowego zapalenia skóry, która nierozpoznana i nieleczona skutkuję rozwojem astmy lub alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa (katar sienny) w późniejszym wieku. Mimo że większość dzieci w wieku 2-3 lat nabywa tolerancję na pokarmy, na które jest uczulona, to nie oznacza, że „wyleczyły” się z alergii. U ponad 50% dzieci, u których wystąpiło atopowe zapalenie skóry, rozwija się w późniejszym wieku astma oskrzelowa lub alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa (katar sienny).

Pamiętajmy, że jak najwcześniejsze rozpoznanie alergii oraz odpowiednie leczenie pozwala przerwać maraton alergiczny, dlatego tak ważna jest znajomość pierwszych objawów alergii.

Najczęstsze objawy alergii

Pierwsze objawy alergii mogą się pojawić już u kilkumiesięcznych niemowląt jako alergia pokarmowa. W wieku niemowlęcym najczęściej uczulają białka mleka krowiego, jaja kurze, soja, pszenica. Objawy alergii są zróżnicowane i dotyczą wielu narządów, najczęściej występuje reakcja dwu- lub wielonarządowa. Dominują objawy ze strony skóry, układu pokarmowego oraz oddechowego.maraton alergiczny

Zmiany skórne opisuje się jako atopowe zapalenie skóry, charakteryzują się typowym świądem, suchością i zaczerwienieniem skóry. U niemowląt zmiany skórne obejmują twarz (szorstkie, polakierowane i zaczerwienione policzki) oraz wyprostną stronę kończyn (mogą też występować na całym ciele). U dzieci starszych i dorosłych zmiany pojawiają się w okolicach zgięciowych dużych stawów, a także na karku, stopach i dłoniach.

Ze strony układu pokarmowego pojawia się zmiana konsystencji stolca, biegunki, wzdęcia, kolki, ulewania, bóle brzucha. Ponadto dzieci z alergią na białka mleka krowiego często chorują na spastyczne zapalenie oskrzeli, zapalenie ucha środkowego, czy też nieżyt nosa. Niemowlęta często są niespokojne i płaczliwe. Starsze dzieci skarżą się na bóle głowy, bezsenność, są nadpobudliwe.

Dlaczego coraz częściej chorujemy na alergię?

Alergia stała się epidemią XXI wieku, zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych, w których już ponad 30% społeczeństwa choruje na choroby alergiczne. Nasz kraj umiejscowiony jest wśród społeczeństw o wysokiej zachorowalności na alergię, gdzie w grupie wiekowej 6-7 lat cierpi na nią 45%, 13-14 lat – 47%, 20-44 lata – aż 52%.

maraton alergiczny

Alergia jest chorobą o podłożu genetycznym, jest dziedziczona z pokolenia na pokolenie – geny wpływają na rozwój alergii w 60%. Jednak coraz większe znaczenie przypisuje się zmianom mikroflory zasiedlającej przewód pokarmowy (tzw. mikrobiotyczna teoria rozwoju alergii). Teoria ta zakłada, że za wzrost występowania alergii odpowiada zmieniona mikroflora jelitowa. Nadmierny reżim higieniczny, częste przyjmowanie antybiotyków, nieliczne rodziny, rodzaj porodu to czynniki wpływające na ograniczony kontakt z bakteriami niezbędnymi do prawidłowego rozwoju i dojrzewania układu immunologicznego.

Latopic® w alergii pokarmowej

Działanie bakterii kwasu mlekowego stosowanych w alergii polega na hamowaniu odpowiedzi alergicznej i łagodzeniu objawów alergii. Ponadto bakterie przyczyniają się do zmniejszenia przepuszczalności – „uszczelnienia” bariery jelitowej, eliminując w ten sposób przenikanie i rozwój bakterii chorobotwórczych.

Jedynym na polskim rynku preparatem mającym badania kliniczne na polskich dzieciach w alergii pokarmowej jest Latopic®. Latopic® to mieszanina trzech szczepów bakterii: Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919, Lactobacillus casei ŁOCK 0908 oraz Lactobacillus casei ŁOCK 0900. Szczepy te zostały wyizolowane z polskiej populacji, są bezpieczne, wykazują działanie anty-patogenne, regulują odpowiedź immunologiczną organizmu na alergeny oraz uszczelniają nabłonek jelitowy, co ma szczególne znaczenie u dzieci z alergią pokarmową.

maraton alergiczny

Stosowanie preparatu Latopic® ma szczególne znaczenie w pierwszych dwóch latach życia, kiedy to kształtuje się ekosystem jelitowy. Latopic® jest skutecznym i bezpiecznym preparatem. Jego stosowanie korzystnie wpływa na przebieg atopowego zapalenia skóry poprzez zmniejszenie rozległości i nasilenia zmian skórnych, redukcję świądu, a przez to poprawę snu. Wpływa również na rozwój tolerancji na białka mleka krowiego.

Więcej informacji na temat preparatu Latopic® przeznaczonego do postępowania dietetycznego w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry znajdziesz na stronie www.latopic.pl