sałatka z arbuza

Sezon na arbuza rozpoczęty, więc nie pozostaje nam nic innego, jak wykorzystać pyszny i orzeźwiający owoc. Sam w sobie zachwyca smakiem, ale w ciekawych połączeniach może nas pozytywnie zaskoczyć. Co możemy przygotować z arbuza?

A może arbuza?

Arbuz pochodzi z rodziny dyniowatych. Nic dziwnego, bowiem jest zwykle duży i ciężki. Pod grubą skórą w zielone paski kryje się soczysty miąższ o różowej barwie. Owoc jest słodki ale orzeźwiający. Składa się w większości z wody, więc nie jest kaloryczny. Zawiera cenne minerały, więc warto wprowadzić go do letniej diety. Arbuzy są uprawiane w wielu krajach o ciepłym klimacie. W sezonie letni z powodzeniem dostaniemy je w każdym sklepie spożywczym czy na targowiskach. Świeży i dojrzały owoc smakuje doskonale, ale my wiemy jak za pomocą kilku przepisów podkręcić jego smak.

Sałatka z arbuzem i fetą

Składniki:

  • 1 kg arbuza
  • 200 g sera typu feta
  • świeża mięta
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Arbuza obieramy, odkrawamy skórę, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Fetę także kroimy w kostkę. Składniki układamy w misce, posypujemy posiekaną miętą i skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą.

Arbuzowa pizza

Składniki:

  • arbuz
  • borówki/jagody
  • truskawki
  • kiwi
  • bita śmietana

Przygotowanie:

Z arbuza wycinamy gruby plaster, który następnie układamy na talerzu i kroimy jak pizzę. Na wierzchu naszego arbuza nakładamy bitą śmietanę i pokrojone w kawałki owoce. Taka pizza owocowa doskonale sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci.

Shake z arbuza

Składniki:

  • 300 g miąższu z arbuza
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g lodów jogurtowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy i przelewamy napój do wysokiej szklanki. Shake podajemy schłodzony.

Koktajl truskawkowo-arbuzowy

Składniki:

  • śwież truskawki
  • arbuz

Przygotowanie:

Arbuza obieramy i usuwamy pestki. Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Owoce blendujemy razem, W razie potrzeby możemy dodać lodu lub mleka. Koktajl najlepiej podawać schłodzony.

Sałatka owocowa w arbuzie

Składniki:

  • arbuz
  • winogrona
  • 3 brzoskwinie
  • 3 mandarynki
  • ananas
  • 2 bananyz arbuza
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Arbuza przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ, który następnie kroimy w kostkę. Owoce, oprócz winogron obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do wydrążonego arbuza, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i podajemy.

Katarzyna Antos