Sezon na arbuza rozpoczęty, więc nie pozostaje nam nic innego, jak wykorzystać pyszny i orzeźwiający owoc. Sam w sobie zachwyca smakiem, ale w ciekawych połączeniach może nas pozytywnie zaskoczyć. Co możemy przygotować z arbuza?
A może arbuza?
Arbuz pochodzi z rodziny dyniowatych. Nic dziwnego, bowiem jest zwykle duży i ciężki. Pod grubą skórą w zielone paski kryje się soczysty miąższ o różowej barwie. Owoc jest słodki ale orzeźwiający. Składa się w większości z wody, więc nie jest kaloryczny. Zawiera cenne minerały, więc warto wprowadzić go do letniej diety. Arbuzy są uprawiane w wielu krajach o ciepłym klimacie. W sezonie letni z powodzeniem dostaniemy je w każdym sklepie spożywczym czy na targowiskach. Świeży i dojrzały owoc smakuje doskonale, ale my wiemy jak za pomocą kilku przepisów podkręcić jego smak.
Sałatka z arbuzem i fetą
Składniki:
- 1 kg arbuza
- 200 g sera typu feta
- świeża mięta
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Arbuza obieramy, odkrawamy skórę, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Fetę także kroimy w kostkę. Składniki układamy w misce, posypujemy posiekaną miętą i skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą.
Arbuzowa pizza
Składniki:
- arbuz
- borówki/jagody
- truskawki
- kiwi
- bita śmietana
Przygotowanie:
Z arbuza wycinamy gruby plaster, który następnie układamy na talerzu i kroimy jak pizzę. Na wierzchu naszego arbuza nakładamy bitą śmietanę i pokrojone w kawałki owoce. Taka pizza owocowa doskonale sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci.
Shake z arbuza
Składniki:
- 300 g miąższu z arbuza
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 100 g lodów jogurtowych (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy i przelewamy napój do wysokiej szklanki. Shake podajemy schłodzony.
Koktajl truskawkowo-arbuzowy
Składniki:
- śwież truskawki
- arbuz
Przygotowanie:
Arbuza obieramy i usuwamy pestki. Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Owoce blendujemy razem, W razie potrzeby możemy dodać lodu lub mleka. Koktajl najlepiej podawać schłodzony.
Sałatka owocowa w arbuzie
Składniki:
Przygotowanie:
Arbuza przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ, który następnie kroimy w kostkę. Owoce, oprócz winogron obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do wydrążonego arbuza, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i podajemy.
Katarzyna Antos