KUCHNIA ALERGIKA Życie z alergią

Chrupki kukurydziane SANTE – produkt bezglutenowy

Chrupki kukurydziane SANTE – produkt bezglutenowy

Co to jest gluten ?

Zacznijmy jednak od tego czym jest coraz bardziej niepożądana w żywności substancja.
Gluten to mieszanina białek roślinnych (70 – 90 ), która występuje przede wszystkim w pszenicy, ale także w innych zbożach: życie, jęczmieniu, owsie czy orkiszu. W skład glutenu wchodzi glutelina (30-40), prolamina (40-50%) oraz pozostałe białka. Oprócz białek roślinnych w jego skład wchodzą także cukrowce (w większości skrobiowe), tłuszcze oraz sole mineralne.

O glutenie głośno zrobiło się w ostatnim czasie na łamach prasy i Internetu. Powodem podjęcia takiej społecznej dyskusji nad możliwym niepożądanym działaniem glutenu dostarczyły m.in. apele lekarzy do poddawania się testom obciążeń organizmu Reinholda Volla. Dzięki niemu można ocenić, co tak naprawdę wywołuje konkretne objawy, czego nasz organizm nie toleruje. Taki test obciążeń jest jednym z najdokładniejszych, ekspresowych, nieinwazyjnych badań. Jego wynik może ujawnić różnego rodzaju alergie, nietolerancję lub nadwrażliwość na gluten, o której współcześnie mówi się coraz więcej.

Nietolerancji, która może ujawnić się w jednej z następujących postaci:

  • klasyczna (celiakia)
  • ubogoobjawowa (celiakia charakteryzująca się jedynie zanikiem kosmków jelitowych)
  • latentna (nietolerancja glutenu, z którą nie są związane objawy występujące w trakcie celiakii )

Celiakia to trwała nietolerancja glutenu, która wymaga bezwzględnego usunięcia czynników alergennych z codziennej diety. Nadwrażliwość na gluten, która nie wiąże się z wymienionymi trzema postaciami nietolerancji nie wiąże się z permanentnym unikaniem produktów glutenowych, lecz z ich czasowym unikaniem. W jednym i drugim przypadku należałoby jednak stosować się do bezglutenowej diety, która zdobywa co raz większą rzeszę zwolenników. Dowodów na jej skuteczność dostarcza między innymi historia najlepszego tenisisty globu – Novaka Djokovica. Serbski wielokrotny triumfator turniejów wielkoszlemowych swoją nadzwyczajną drogę na szczyt zawdzięcza właśnie zmianie nawyków żywieniowych – eliminacji glutenu z diety.

Powstaje pytanie, jakie produkty stanowią podstawę bezglutenowej diety?

Chleb bezglutenowy, makarony bezglutenowe, ciastka bezglutenowe. Do tych, którym natura „poskąpiła” mieszaniny białek, nazywanych glutenem, zaliczamy: ryż, kukurydzę, soję, ziemniaki, owoce i warzywa, sorgo, proso, grykę, mięso każdego rodzaju, ryby, jajka, roślinne oleje. Warto zwracać uwagę na oznaczenia produktów bezglutenowych, na których można zauważyć przekreślony kłos pszenicy.

Chrupki kukurydziane SANTE – produkt bezglutenowy

Ważnymi elementami bezglutenowej diety są niskoprzetworzone produkty, do których należą m.in. warzywa, owoce, orzechy migdały. Niewątpliwą zaletą tej diety jest fakt, iż w jej ramach mogą być spożywane produkty, stanowiące powszechne menu osób zdrowych. Zboża, które zawierają gluten można z kolei zastąpić także amarantusem czy komosą ryżową zwaną Quinoą. Produkt ten też jest dostępny w ofercie Sante.

Chrupki kukurydziana SANTE bez zawartości glutenu

W ofercie produktowej firmy Sante znajdują się obecnie dwa produkty, oznakowane przekreślonym kłosem pszenicy – międzynarodowym symbolem żywności bezglutenowej. Mowa o Chrupkach Kukurydzianych Kulkach i Chrupkach Kukurydzianych Kręconych. Znak symbolizujący bezpieczną żywność bezglutenową jest przyznawany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Chrupki kukurydziane znajdują się w ofercie produktowej Sante od wielu lat, będąc idealną przekąską dla dzieci oraz dorosłych. Otrzymywane z grysu kukurydzianego są bogate w błonnik pokarmowy, który jest ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Teraz chrupki kukurydziane mogą być polecane także osobom, które z przyczyn zdrowotnych muszą unikać glutenu w produktach spożywczych.

Zapraszamy na stronę Sante!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *