boczniaki
Dennis Scherdt z Unsplash

Grzyby cieszą się w Polsce dużą popularnością. Dodaje się je do sosów, zup, a nawet jajecznicy. Swoją popularność zawdzięczają walorom smakowym. Niestety, większość  z nich rośnie w lasach w ściśle określonych miesiącach. Później nie mamy dostępu do świeżych grzybów, wyjątek od tej reguły stanowią pieczarki i boczniaki. Jakie właściwości prozdrowotne wykazują te ostatnie?

Spis treści:

  1. Dlaczego boczniaki są dostępne przez cały rok?
  2. Dania wegetariańskie z boczniakami
  3. Grzyby bogate w białko
  4. Boczniaki – właściwości prozdrowotne
  5. Grzyby bogate w błonnik pokarmowy
  6. Niskokaloryczne potrawy z boczniaków
  7. Boczniaki bogatym źródłem witaminy D

Dlaczego boczniaki są dostępne przez cały rok?

Boczniaki to wyjątkowo mało wymagające grzyby. Rosną na wszystkich kontynentach za wyjątkiem Antarktydy. Można je hodować przez cały rok. Ostatnio cieszą się dużą popularnością. Istnieje spory popyt na boczniaki, który wynika z ich właściwości. Te doskonale bowiem imitują mięso, przez co stanowią idealny składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej.

Dania wegetariańskie z boczniakami

Jak wyglądają boczniaki? Są bardzo charakterystyczne. Posiadają stosunkowo szeroki kapelusz i krótki trzonek. Charakteryzują się też wysoką zawartością wody. Stanowią produkt łatwy do przygotowania, ponieważ nawet osoba niewprawna kulinarnie ich nie rozgotuje. Gdy smażymy je lub zapiekamy w piekarniku, pachną niczy mięso, tudzież pieczony chleb. To zasługa reakcji Maillarda, która zachodzi wskutek obróbki termicznej. Z tego też powodu boczniaki dodaje się do wegetariańskich gulaszy, flaczków czy kiełbasek.

Grzyby bogate w białko

Boczniaki wyróżniają się też wyjątkowym aromatem i smakiem. Ponadto zawierają stosunkowo dużo białka, zatem są nie tylko podobne do mięsa i pachną niemalże identycznie podczas smażenia, ale też dostarczają naszemu organizmowi cennych aminokwasów.

Boczniaki – właściwości prozdrowotne

Mogłoby się wydawać, że grzyby nie są zdrowe. Stanowią jedynie składnik aromatyzujący potrawy. Tymczasem okazuje się, że stanowią bogate źródło antyoksydantów. Te związki neutralizują wolne rodniki, czyli reaktywne cząstki, które mogą uszkadzać struktury komórkowe, w tym lipidy, białka oraz kwasy nukleinowe.  Stres oksydacyjny w dłuższej perspektywie może przyczynić się do zachorowania na nowotwory. Przyspiesza też powstawanie zmarszczek, dlatego antyoksydanty powinny się znaleźć w naszej diecie. Ponadto przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.

Grzyby bogate w błonnik pokarmowy

Boczniaki obfitują też w błonnik. Ten wprawdzie nie jest trawiony w naszym organizmie, ale odgrywa niezwykle ważną rolę. Usprawnia bowiem przesuwanie treści pokarmowych w jelitach i wypróżnianie. Jednocześnie reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi, chroniąc przed cukrzycą i miażdżycą.

Niskokaloryczne potrawy z boczniaków

Boczniaki należą również do produktów niskokalorycznych. Mogą je spożywać nawet osoby na diecie odchudzającej, przy czym sosy z ich dodatkiem ze względu na wysokokaloryczną bazę nie są najlepszym rozwiązaniem.

Boczniaki bogatym źródłem witaminy D

Witamina D to związek niezwykle rzadko występujący w produktach spożywczych. Wprawdzie nasz organizm syntetyzuje ją pod wpływem promieni UV od połowy kwietnia do połowy września, jednak w okresie jesienno-zimowym jesteśmy narażeni na jej niedobór w naszej szerokości geograficznej. Witamina D znajduje się w tłustych rybach morskich, nabiale oraz w boczniakach.

Jak widać, właściwości prozdrowotne boczniaków są bardzo szerokie. Warto spożywać je nie tylko dla aromatu, ale też zdrowia i zadbanego wyglądu. Waszej uwadze polecamy je jako dodatek do zupy, ponieważ gotowane są zdrowsze od smażonych.