Składniki

  • 6 jaj przepiórczych (2 jaja kurze)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka ryżowego (ew. sojowego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru wniliowego
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: rodzynki, jagody (temeratura pokojowa)

Opis wykonania

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200°C. Formę na babeczki natłuścić olejem/margaryną bezmleczną lub wyłożyć papierowymi papilotkami.

2. Jajka lekko ubić, połączyć z mlekiem, olejem i wanilią.

3. Do drugiej miski wsypać mąką z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać wiórki kokosowe (i produkty opcjonalne).

4. Połączyć mokre składniki z suchymi. Lekko wymieszać, nie wyrabiając. Nakładać łyżką w zagłąbienia formy.

5. Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkowa półką. Piec ok. 25 minut do lekkiego ozłocenia.

(zdjęcie zastępcze)